İngiltere'de kamu çalışanları 50 yıl sonra en büyük greve hazırlanıyor

İngiltere'de kamu çalışanları 50 yıl sonra en büyük greve hazırlanıyor

İngiltere'de yıllık enflasyon yüzde 9,4’e yükselerek Şubat 1982’den bu yana en yüksek düzeye çıktı. Farklı sektörlerden kamu çalışanlarının 1970'lerdeki iş bırakma dalgasından bu yana en büyük greve hazırlandığı duyuruldu.

Sendikalar, kamu sektörü çalışanlarına enflasyonun altında zam teklif edilmesine tepki gösteriyor. Eylül ayındaki grev oylamalarına katılacak kamu çalışanlarının artan hayat pahalılığı karşısında ücretlerin yetersizliği nedeniyle iş bırakma kararı alabileceği belirtiliyor.

Gazete Duvar'ın haberine göre, kamu çalışanları sendikalarının olası grevi, işçilerin enflasyon nedeniyle ücret artışı talep ettiği 1970'lerdeki iş bırakma eylemleri kadar büyük olabilir. Ücret artışlarıyla ilgili müzakerelerin çözülmemesi halinde hastanelerde, itfaiye istasyonlarında, okullarda ve ulaşım ağında iş bırakmaların gerçekleşmesi bekleniyor. Demiryolu işçileri, çöp toplayıcılar, Kraliyet Postası çalışanları ve Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) çalışanları grev için oy verenler ya da iş bırakabilecekler arasında.

Sky News kanalının haberinde, "Faturaları ödemekte zorlanan bir itfaiyeci, yükselen fiyatlara ayak uydurmak için yemeklerini yüksek kalorili içeceklerle değiştiren bir hemşire ve 'yeter artık' diyen bir öğretmen, geçim krizinin neden olduğu büyük bir grev dalgasına neden olabilir. Sendikalar, önerilen maaş artışlarının yükselen yaşam maliyetine ayak uyduramadığını belirtirken hükümet ise maaş artışının fiyatların daha da artmasına neden olabileceğini söylüyor" ifadeleri yer aldı.

Öğretmenler tepkili

Buna göre, İngiltere ve Galler'de öğretmenlerin çoğuna yüzde 5, İskoçya'da ise yüzde 2'lik bir ücret artışı teklif edildi. Eğitim sendikaları ise öğretmen maaşlarının 2010'dan bu yana reel olarak yüzde 20 düştüğünü belirterek söz konusu tekliflerin yetersiz olduğunu vurguluyor.

Cheshire'da öğretmen Rachel Badzire, yılda 35 bin sterlinlik maaşının artan yaşam maliyetlerini karşılamadığını belirterek "Fazla harcama yapmıyorum. Ama fark ediyorum ki, 30 ya da 40 sterlin harcayabileceğim yerde şimdi 60 sterlin harcıyorum" dedi.

Enflasyon artışta

İtfaiye istasyonu çalışanlarına da yüzde 2'lik maaş artışı önerisi sendikaların itirazıyla karşılaştı. Yılda 32 bin 244 sterlin kazanan Adam Hooks isimli itfaiye istasyonu çalışanı ise "Enflasyon yüksek olduğu için faturaları ödeyemeyeceğiniz bir noktaya geldiğinizde bir şeyler yapılması gerektiğini hissediyorum, endişelenmemek için yeterli param olsun istiyorum" tepkisi verdi.

Hemşire sendikaları ise maaş artış önerisinin yüzde 4 olduğunu belirterek bunun 2012'den bu yana maaşlarda reel olarak yüzde 10 düşüş anlamına gelebileceğini vurguluyor. Katie Sutton isimli hemşire, günlük yemek ücretinin 2 sterlin olduğunu belirterek yeterli öğünler yerine yüksek kalorili içecekler tükettiğini belirtti.

İngiltere'de Muhafazakar Parti hükümet ise kamu sektörlerinde maaş artışlarının mal ve hizmetlerde fiyatların yükselmesine neden olacağını savunuyor. Ancak artan yaşam maliyetiyle başa çıkılabilmesi için önerilen 15 milyar sterlinlik destek paketinin de uygulanmaması tepki çekmişti.