İngiltere Merkez Bankası'ndan son 33 yılın en büyük faiz artışı

İngiltere Merkez Bankası'ndan son 33 yılın en büyük faiz artışı

İngiltere Merkez Bankası'ndan son 33 yılın en büyük faiz artışını gerçekleştirerek politika faizini 75 baz puan artırdı.

Yüzde 2.25 seviyesinde olan politika faizi yüzde 3'e yükseltildi. 

Böylece, İngiltere Merkez Bankası üst üste 8. toplantıda da politika faizini artırmış oldu. 

Merkez Bankası, geçen yılın kasım ayında yüzde 0.10 seviyesinde olan politika faizini yüzde 0.25 seviyesine çıkararak başladığı faiz artırımlarında uzun süre 25 baz puanlık artışlara gitti.

Haziran ayındaki toplantıda ilk kez 50 baz puan artışa giden İngiltere Merkez Bankası, faizi yüzde 1.75 seviyesine çıkarmıştı. Bankanın eylül ayındaki toplantısında da politika faizi 50 baz puan yükseltilmişti.

Resesyon iki yıl sürebilir

İngiltere'de ekim ayı enflasyonu yüzde 10.1 olarak gerçekleşmişti.

İngiltere Merkez Bankası, ayrıca ülkenin derin bir resesyona girmesini bekliyor. Yapılan açıklamada, bu yaz başladığı düşünülen resesyonun 2024'nün ortasına kadar sürmesinin beklendiği aktarıldı. Merkez Bankası'nın daha önceki tahmini resesyonun yıl sonu itibariyle başlaması ve 2023 yılında sürmesi yönündeydi.

Resesyon sürecinde son 50 yılın en düşük seviyesinde olan işsizlik oranının yükselerek yüzde 6.5 seviyesine tırmanması bekleniyor. 

İngiltere Merkez Bankası'nın öngörüsünün gerçekleşmesi halinde ülke 1920'lerden sonraki en derin resesyonu yaşamış olacak.