İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı: Nükleer silah geliştirecek teknik kapasiteye sahibiz

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı: Nükleer silah geliştirecek teknik kapasiteye sahibiz

T24 Dış Haberler

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami, İran’ın nükleer silah üretme kapasitesi bulunduğunu ancak bu yönde bir planı olmadığını söyledi.

BBC’de yer alan habere göre, 2015 nükleer anlaşmasına dönmek için müzakere süreçleri devam ederken İran’da üst düzey yetkililerden ülkenin nükleer silah üretim kapasitesine ilişkin açıklamalar yapılıyor. 

Yarı resmi İran haber ajansı Fars’ın aktardığına göre, üst düzey danışman Kamal Kharazzi’nin açıklamalarını hatırlattığını söyleyen İslami, “Kharazzi’nin belirttiği gibi, İran’ın atom bombası yapacak teknik kapasitesi var ancak gündeminde böyle programlar yok.” Dedi.

Kharazzi de benzer bir açıklama yapmıştı.

İran’ın bir nükleer silah için yetecek derecede yüksek zenginleştirilmiş uranyum biriktirme ihtimali endişeye neden oluyordu. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Rafael Grossi, İran’ın gerekli miktara birkaç hafta içinde ulaşabileceğini söylemişti. 

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun mayıs ayındaki analizinde İran’ın yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş 43.1 kilo uranyumu olduğu belirtilmişti. Bir nükleer silah için yüzde 90 oranında saflığa ulaşmış 25 kilo uranyum gerekiyor.

Viyana’da nükleer anlaşmaya dönülmesi için aylar süren görüşmeler sonuçsuz kalmıştı. ABD ve İran arasındaki dolaylı  müzakerelerde henüz somut bir sonuç alınamadı.