İran, BM'ye bağlı Kadının Statüsü Komisyonu'ndan çıkarıldı

İran, BM'ye bağlı Kadının Statüsü Komisyonu'ndan çıkarıldı

Kadınların öncülüğünde başlayan ve güvenlik güçlerinin sert müdahalede bulunduğu İran, Birleşmiş Milletler’in (BM), 45 üyeli Kadının Statüsü Komisyonu’ndan çıkarıldı. 

Birleşmiş Milletler, ABD’nin teklifiyle 54 üyeli BM Ekonomik ve Toplumsal Konseyi tarafından yapılan oylama sonucunda İran’ın Kadının Statüsü Komisyonu’ndan çıkarılması kararı alındığını açıkladı. İran’ın çıkarıldığı Kadının Statüsü Komisyonu, toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmek ve kadınları güçlendirmeyi amaçlıyor. 

Oylamaya katılan üye ülkelerin 29’u İran’ın çıkarılması yönünde oy kullanırken 16’sı çekimser kaldı. Bolivya, Şili, Kazakistan, Nikaragua, Nijerya, Umman, Rusya ve Zimbabwe karara karşı oy verdi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, kararla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bugün tarihi bir oylamada Birleşmiş Milletler, İran rejiminin kadınlara ve kız çocuklarına yönelik sistematik baskısına yanıt olarak İran'ı Kadının Statüsü Komisyonu'ndan çıkarmak için harekete geçti. Bu oylama, İran konusunda büyüyen uluslararası mutabakatın ve hesap verebilirlik taleplerinin bir başka işaretidir. ABD, İran'ı kendi halkına, özellikle de barışçıl protestoculara, kadınlara ve kızlara karşı işlediği suistimallerden ve Ukrayna halkına karşı uyguladığı şiddetten sorumlu tutmak için dünyanın dört bir yanındaki müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte çalışıyor"

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, 2 Kasım’da İran’ın Komisyon’a üyeliğine ilişkin açıklamasında “İran, kadın haklarını inkar ederek ve kendi halkı üzerinde şiddetli bir baskı uygulayarak Komisyon’a hizmet etmeye uygun olmadığını gösterdi” demişti.

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini, “başörtüsü kurallarına uymadığı” gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmiş, İran genelinde kadınların öncülüğünden bugüne kadar süren eylemler başlamıştı. Güvenlik güçlerinin protestolara sert müdahalesinde 300’den fazla kişi hayatını kaybetti.

45 üyeye sahip Kadının Statüsü Komisyonu, her yıl martta toplanıyor ve toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlendirilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.