T24 Dış Haberler
İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin "örtünme kurallarına uymadığı" gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesiyle başlayan protestoları dağıtması için sokaklara polisler gönderildi. Protestolar, çarşamba akşamı itibariyle en az 15 şehre yayıldı.
Protestolar sürerken İran'da bazı bölgelerde internetin kesildiği ve İran IP'li Instagram hesaplarına erişimin engellendiği yazıldı.
Kamu yayıncısı IRNA'nın aktardığına göre Telekomünikasyon Bakanı İsa Zarepur, ''Çeşitli yerlerde ve zamanlarda geçici kısıtlamalar olacak'' dedi.
İran Bilgi Teknolojileri Kurumu başkanı Mohammad Khansari ise, perşembe günü yaptığı açıklamada, belirli platformlara erişimi kısıtlama kararının ilgili yetkililer tarafından alındığını, ancak bunun geçici olacağını aktardı.
Devlet medyası, polisin salı akşamı bin kişiyi bulan kalabalıkları dağıtmak için biber gazı kullandığını ve tutuklamalar yaptığını yazmıştı. IRNA, protestocuların güvenlik güçlerine taş attığını ve polis arabalarını yaktığını iddia etti.
Yerel medyaya göre Emini'nin ölümünden sonra İran'ın çeşitli kentlerinde başlayan başörtüsü yasası ve ahlak polisi karşıtı protestolarda şu ana kadar en az 7 kişinin öldüğü düşünülüyor.
Kürdistan eyaleti merkezli insan hakları grubu Hengaw, protestolarda ayrıca 450 kişinin yaralandığını ve 500 kişinin tutuklandığını iddia etti. The Guardian, sayıları bağımsız olarak teyit edemediklerini ifade etti.
Protestolarda kadınlar başörtülerini yakmaya başladı.
BBC'nin aktardığına göre Sari kentinde kadınlar, sokakta yakılan ateşe başörtülerini attı ve dans etti. Çevrede toplanan protestocular, başörtülerini yakan kadınlar için tezahürat yaptı ve alkış tuttu
Tahran'daki eylemde protestoculardan biri trafikteki arabalardan birinin üzerine çıkarak başörtüsünü yaktı. Çevredekiler arabanın üzerinde başörtüsünü yakan kadını alkışladı.
Financial Times'ın haberine göre; protestolarda 9 kişi hayatını kaybetti.
İran'daki yetkililer, Mahsa Amini'nin ölümünün ardından 2019'dan bu yana gerçekleşen en büyük rejim karşıtı protestolarda toplam dokuz kişinin öldürüldüğünü doğruladı.
Protestocular ve güvenlik görevlileri arasındaki çatışmalar, çarşamba akşamı biri seçkin Devrim Muhafızları üyesi olan iki kişinin ölümüne neden oldu. İranlı yetkililer, biri güvenlik görevlisi olmak üzere yedi ölümü doğrulamıştı.
Yarı resmi Fars haber ajansına göre, Kazvin vali yardımcısı Abolhasan Kabiri, bir vatandaşın öldürüldüğünü ve bir muhafızın vurularak öldürüldüğünü söyledi.
Uluslararası Af Örgütü, çarşamba akşamı ölü sayısını sekize çıkarmış ve en az dördünün güvenlik güçleri tarafından “yakın mesafeden” vurulduğunu öne sürmüştü. İnsan hakları grubu, protestocuları dağıtmak için kuş atışları ve diğer metal peletler, göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve copların kullanıldığını belirtti.
Tasnim haber ajansı, Sağlık Bakanlığı Yetkilisi Pedram Pakayeen'in, perşembe günü yaptığı açıklamada, 60'tan fazla ambulansın imha edildiğini belirterek, "Bu ancak protestocular tarafından yapılabilir" dedi.