İsmail Saymaz: Eda Apartmanı’nı toplu mezara çeviren plan

İsmail Saymaz: Eda Apartmanı’nı toplu mezara çeviren plan

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Kahramanmaraş merkezli depremlerde İskenderun’da yıkılan ve 75 kişiye mezar olan Eda Apartmanı’nın depremden önce yeniden inşasının mahkemeye taşındığını yazdı.  

Saymaz, İskenderun Belediyesi’nin 2013'te İskenderun Revizyon İmar Planı’nı onaylamasının ardından dört kata kadar imar izni verilen sekiz katlı Eda Apartmanı’nın mahkeme sürecinin detaylarını aktardı.

Apartmanın sakinlerinden Avukat Nazım Fırat ve Jale Bayındır çiftinin belediyeye başvurarak plana itiraz ettiğini, planın sekiz kata göre değiştirilmesini istediğini, ancak belediyenin talebi reddettiğini yazan Saymaz, şunları kaydetti:

“İddiaya göre İskenderun Belediyesi, altı taziye evi yaptırmaları karşılığında değişikliğe olumlu baktı. Ancak sonradan vazgeçildi. Üç yıl böyle geçti. Ne belediyeler değişikliğe yanaştı. Ne de apartman sakinleri dört kata razı oldu. 6 Şubat günü deprem vurduğunda Eda Apartmanı 18 saniyede yerle bir oldu. Avukat Nazım Fırat ve Jale Bayındır çiftinin aralarında olduğu 90 kişi hayatını kaybetti. Dilekçede bahsedilen Sahil Apartmanı da yıkıldı ve 75 kişiye mezar oldu. Diğer apartmanlar ise ağır hasar aldı.

Sosyal Haklar Derneği’nin İskenderun Şubesi Başkanı Avukat Bülent Akbay, İstanbul ve İzmir büyükşehir belediyelerinin depreme karşı dayanıksız binaların kentsel dönüşümde alanlarının daralması halinde, yapıldıkları yıla ait imar planına ve mevzuatına göre aynı kat adedine göre inşa edilmeleri yönünde kararı aldığını vurguluyor. Eda Apartmanı’na sekiz kat hakkı verilseydi, kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecekti. Ve depremde bir kişi bile hayatını kaybetmeyecekti.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.