İsrail, 20 milyon dolarlık Mavi Marmara tazminatını yatırdı

İsrail, 20 milyon dolarlık Mavi Marmara tazminatını yatırdı

İsrail, 2009'da Davos Zirvesi'nde dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ve geçen günlerde vefat eden dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasındaki 'One Minute' tartışmasıyla gerilen Ankara-Tel Aviv ilişkilerini kriz boyutuna taşıyan 31 Mayıs 2010'da yaşanan Mavi Marmara baskınıyla ilgili anlaşmaya göre ödemesi gereken tazminatı ödedi. İsrail'in, Mavi Marmara baskında öldürülen 9 kişi için Türkiye'ye 20 milyon dolar ödediği bildirildi. Öte yandan tazminatın Dışişleri eski Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun Peres'in cenazesine katıldığı sırada yatırılması da dikkat çekti.

Yıldırım: Mavi Marmara gemisine yapılan baskın sonucu diplomatik ilişkilerimizi askıya almıştık

İsrail'l sağlanan mutabakat sonrasında Başbakan Binali Yıldırım açıklamalarda bulunmuştu. Başbakan Yıldırım, mutabakat açıklaması sırasında İsrail'le yaşanan krizin sürecine dair yaptığı açıklama şöyleydi:

"Buraya nasıl geldik, nereden geldik, kısaca bilgiyi verelim. Hatırlatma yapmakta fayda var. 31 Mayıs 2010’da Mavi Marmara gemisine yapılan baskın sonucu diplomatik ilişkilerimizi askıya almış idik. Bilahare 2013 Mart ayında İsrail Başbakanı Netanyahu Cumhurbaşkanımızı arayarak bu olaydan dolayı özür dilemişti. Böylece bu anlaşmaya giden yolda ilk adımı atmış idik ancak Türkiye’nin şartları sadece özürle sınırlı değil, iki şartı daha vardı. Bir tanesi özellikle Filistin’e, Gazze’ye uygulanan ambargoların hafifletilmesi ve buraya insani yardımların, yatırımların önünün açılması, diğer konu da bu baskında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın tazminatının ödenmesi."

Dönemin başbakanı Erdoğan'ın 'One Minute' konuşması şöyle: