İsrail halkı sokakta, Twitter'ın değeri Musk'ın ödediğinin yarısı, Belarus topraklarına nükleer silah | Dünya Basınında Bugün

İsrail halkı sokakta, Twitter'ın değeri Musk'ın ödediğinin yarısı, Belarus topraklarına nükleer silah | Dünya Basınında Bugün

T24 Dış Haberler

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı, "tartışmalı yargı reformunu durdurması için çağrı yaptıktan sonra" kovmasının ardından on binlerce kişi, protesto için sokağa indi. İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi, ciddi personel eksikliği kriziyle karşı karşıya. Elon Musk, Twitter'ın değerinin ödediğinin yarısı olduğunu söyledi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Tahran-Riyad arasındaki ilişkilerin 7 yıl aradan sonra yeniden kurulmasına ilişkin son gelişmeleri ve Ramazan ayında yapacakları görüşmeyi ele aldı. 

27 Mart 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Sağlık hizmeti yöneticileri, artan personel eksikliğine dikkati çekti

İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi, ciddi personel eksikliği kriziyle karşı karşıya. NHS yöneticileri, İngiltere’de yetişmiş sağlık personeli eksikliği sorununun çözülmemesi durumunda yaklaşık 571 bin kişilik bir eksik yaşanabileceğini söyledi. NHS İngiltere’nin hazırladığı ve hükümete sunulan raporda, yaşlanan İngiltere nüfusunun sağlık hizmeti ihtiyacı artarken bunun karşılanmasının zor göründüğü belirtildi.

The Independent | Ukrayna taraftarı seslerini duyuruyor

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nde İngiltere, Ukrayna'yı Harry Kane ve Bukayo Saka'nın golleriyle 2-0 mağlup etti. İngiltere-Ukrayna maçına, Ukrayna taraftarının pankartları da damga vurdu. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş bir yıldan uzun süredir devam ederken maçta taraftarlar, ülkelerine desteğin sürmesini isteyen pankartlar açtı. Bir pankartta, “Rishi (Sunak), F-16’lara ihtiyacımız var” ifadeleri yer aldı.

New York Times | Netanyahu bakan kovdu, rakipleri öfkelendi

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı, "tartışmalı yargı reformunu durdurması için çağrı yaptıktan sonra" kovmasının ardından on binlerce kişi, protesto için sokağa indi. Üniversiteler, olayın ardından süresiz grev kararı aldı ve sendikalar da genel greve gidilebileceğinin sinyallerini verdi.

Gallant, Netanyahu'ya ülkede ciddi fikir ayrılığına sebep olan, toplu protestoları tetikleyen ve ordu içinde rahatsızlığa neden olan, yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören reformu geri çekmesi için çağrı yapmıştı.

Pazar günü kararın ardından on binlerce İsrailli, Kudüs'te sokaklara inerek reformu ve Gallant'ın kovulmasını protesto etti. Protestocuların, Netanyahu'nun evinin yakınlarındaki bazı bariyerleri aştığı bildirildi.

Kudüs'te Netanyahu'nun evine yaklaşanlara polis tazyikli su ile müdahale etti. Yine binlerce kişi Kudüs'te parlamento binasının etrafında toplandı. 

Tel Aviv'de ise protestocular şehrin "atardamarı" olarak bilinen Ayalon Otoyolu'nu bloke etti. Ülkenin en aktif otoyollarından olan Ayalon, eli İsrail bayraklı protestocularla doldu.

Wall Street Journal | Musk, Twitter'ın değerinin ödediğinin yarısı olduğunu söyledi

Wall Street Journal'ın aktardığına göre Elon Musk, Twitter çalışanlarının hisse ödüllerini 20 milyar Euro'luk değere göre alacağını söyledi. Bu, Mush'ın şirketi geçen sene satın almak için ödediği 44 milyar doların yarısından az. Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra birçok büyük şirket, platforma reklam vermeyi bırakmıştı.

Moscow Times | Putin, Belarus'a taktik nükleer silahlar yerleştireceklerini söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, cumartesi yaptığı açıklamada komşusu ve müttefiki Belarus'a taktik nükleer silahlar konuşlandıracaklarını söyledi. Putin, bu kararda, "olağandışı bir şey olmadığını" söyledi. Rus lider, "ABD uzun yıllardır nükleer silahlarını müttefiklerinin topraklarına konuşlandırıyor" dedi. NATO, kararı "tehlikeli" ve "sorumsuz" olarak niteleyerek kınadı.

Le Monde | Emeklilik reformu: Macron yalnız, çoğunluk endişeli

Fransa’da hükümetin Ulusal Meclis onayını almadan emeklilik reformunda ilerleme kararına yönelik tepkiler hız kesmeden devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, emeklilik reformunda geri adım atmadığını belirtirken, Macron’un çevresinde de duruma ilişkin soru işaretleri oluşuyor. Tepkiler sürerken Macron’un başbakana parlamentoda yeterli oyu almak için destek bulma görevini verdiği ifade edildi.

Al Jazeera | Suudi Arabistan ve İran Dışişleri bakanları, Ramazan’da bir araya gelecek

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Tahran-Riyad arasındaki ilişkilerin 7 yıl aradan sonra yeniden kurulmasına ilişkin son gelişmeleri ve Ramazan ayında yapacakları görüşmeyi ele aldı. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Suudi mevkidaşı bin Ferhan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Riyad ve Tahran, 7 yıl aradan sonra 10 Mart'ta Pekin'de Çinli yetkililerin aracılığıyla diplomatik ilişkilerin iki ay içinde yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı.