İsrailli diplomat, Birleşmiş Milletler (BM)'nin 5 daimi üyesi ile Almanya'nın İran'la yürüttüğü nükleer müzakere görüşmelerinin ABD'de ara seçimlerin gerçekleşeceği kasım ayından önce sonuçlanmasının mümkün gözükmediğini söyledi.
İsrail basınından Haaretz'in haberine göre; İsrail'in nükleer müzakere sürecinde istediği sonucu elde etmek için kapalı kapılar arkasından lobi faaliyetleri yürütmeye devam ettiği belirtildi. Bir İsrailli diplomat, müzakere görüşmelerinde iki taraf arasındaki büyük farklılıklara rağmen anlaşma ihtimalinin henüz ihtimal dışı olmadığını belirtti.
Diplomat, olası bir anlaşmanın ancak ABD'deki ara seçimlerin ardından gerçekleşebileceğini belirterek "Biz, daha iyi bir anlaşma olabileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Gazetenin konuştuğu diplomat, İran'ın şu anda nükleer silah elde etmekten çok uzak olduğunu ve asıl isteğinin 'ekonomik rahatlama' sözlerine ekledi.
İsrail Başbakanı Yair Lapid, pazar günü gerçekleştireceği Almanya ziyaretinde ülkenin başbakanı, cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanı ile İran konusunda görüşmeyi planlıyor. Savunma Bakanı Benny Gantz'ın ise gün içerisinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile nükleer müzakere süreci hakkında konuşması bekleniyor.
Almanya, Fransa ve İngiltere, pazar günü yayımladıkları ortak açıklamada "İran'ın anlaşma ile ilgili niyetlerinden kuşku duyduklarını" ve ülkenin acilen BM ile şeffaf bir inceleme için işbirliğine gitmesi gerektiğini belirtmişti.
BM'nin 5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya) ile Almanya, İran ile 2015 yılında, ülkenin nükleer araştırma faaliyetlerini sınırlandıran bir anlaşma imzalamıştı. İsrail'in sert bir şekilde karşı çıktığı anlaşmadan ABD, bir önceki başkan Donald Trump döneminde ayrılmıştı. Joe Biden'ın 2020 seçimlerini kazanmasının ardından yeni bir anlaşma için başlayan görüşmelerden ise henüz bir sonuç alınamadı.