Koronavirüs salgını sürüyor. Vaka sayılarındaki yükselişle beraber Türkiye’de bir dizi yeni önlemler alındı. Ramazan bayramı sonuna kadar işletmeler bir kez daha kapatıldı, sokağa çıkma yasakları yeniden devreye sokuldu. Bununla birlikte turizm sezonunun açılması beklenirken bazı ülkeler Türkiye’ye uçuşlarını kısıtladı. Tüm bu gelişmelerin ardından zor durumda olduklarını belirten işverenler kredi ve vergi borçlarında erteleme olmak üzere ya yeniden KÇÖ desteğinin başlatılmasını ya da bu desteği ikame edecek nakdi yardımların devreye alınmasını istedi.
Sözcü’den Samiye Başçı’nın haberine göre, salgının yarattığı tahribatı önleyecek desteklere ihtiyaç duyulduğunu anlatan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “İstanbul'un rengi maviye dönene kadar özel sektörün KÇÖ'nün ya da bunu ikame edecek yeni bir varyant desteğe ihtiyaç duyduğu açıktır. Hükûmetimizin hedeflerinde bir sapmaya neden olmayacak biçimde, vatandaşımıza doğrudan gelir desteği dahil, virüsün verdiği tahribatı hafifletecek destekleri artırmamız gerekiyor” dedi.
Rusya tarafından alınan uçuş yasaklarının sektöre 1.5 milyar dolar kaybettireceğine işaret eden Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin ise şu açıklamayı yaptı:
“Şimdi tüm umudumuz, hükümetimiz tarafından KÇÖ'nün tekrar devreye alınması başta olmak üzere işletmelerin vergisel ödevlerinin ötelenmesi, Kredi Garanti Fonu ve banka kredileri gibi finansman sorunlarının acil eylem planı kapsamında çözüme kavuşturularak geleceklerini teminat altına alacak uygulamaların devreye sokulması yönünde olacak.”
Martta sona eren KÇÖ ile çalışanlara brüt ücretlerinin yüzde 60'ı kadar ve brüt asgari ücretin yüzde 150'sine kadar ödeme yapılıyordu. Böylece çalışanın eline 2.100 TL ile 5.300 TL arasında bir ödenek geçiyordu. Salgının başlangıcından bu yana toplam 3.8 milyon işçi KÇÖ'den yararlandı. Zorunlu ücretsiz izne çıkarılan çalışanlar ise günde 47 TL nakdi ücret desteği ile yetindi. |