İstanbul Valisi Yerlikaya'dan 'taksi ücretlerine zam' açıklaması: 6 ay ya da yılda bir ÜFE veya TÜFE'ye göre olsun

İstanbul Valisi Yerlikaya'dan 'taksi ücretlerine zam' açıklaması: 6 ay ya da yılda bir ÜFE veya TÜFE'ye göre olsun

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, taksi tarifelerine ilişkin “Tarife ücretleri 24 ayda bir olmaması lazım. Bunu öyle bir sisteme bağlayalım ki, şehir kazanan taksici aldanan ya da taksici kazanan şehir aldanan değil, hakkı hukuku ne ise odanın, kooperatifin zam almayı başarmış gibi olmasın. Bunun adı konsun, 6 ay ya da 1 yıl olsun. O zaman geldiğinde tarife günün koşullarında ÜFE, TÜFE'ye göre ayarlansın” açıklamasında bulundu.

Açılışta konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 'İstanbul Havalimanı Taksi Şoförleri Turizm Eğitim Programı'na destek verenlere teşekkür etti, programın başarılı olması temennisinde bulundu.

İstanbul Havalimanı'na gelen turistlerin ilk olarak polis, gümrük ve taksicileri gördüklerini belirten Yerlikaya, bu anlamda taksicilerin turistlere misafirperverlikle, güler yüzle 'hoş geldiniz' demeyi söylemek zorunda olduğunu dile getirdi.

Turizmde Türkiye'nin çok önemli hedeflerinin olduğunu anımsatan Yerlikaya, "2023'te 70 milyon yabancı turist ve 70 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz" dedi.

Taksiciler için çalıştay düzenlenecek

İstanbul'da taksicilik mesleğinin geldiği noktayı masaya yatırıp, paydaşlarla istişare edilmesinin gerektiğini belirten Ali Yerlikaya, bu kapsamda 18 Ekim'de İstanbul Valiliği koordinasyonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, üniversiteler ve meslek odaları dahil olmak üzere herkesi kapsayıcı bir çalıştay düzenleneceğini açıkladı. Vali Yerlikaya çalıştaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"İstanbul taksiciliği ile ilgili sayı problemimiz var. 29 yıldan beri 17 bin 395 taksi var. 29 yıl önce buraya gelen turist sayısını biliyor musunuz? 29 yıl önce İstanbul'a gelen turist sayısını biliyor musunuz? İstanbul'a günübirlik gelen sayıyı biliyor musunuz? Bunu kaldıramıyoruz. Şoför kardeşimiz için bu bir kariyer meslek olması lazım. Öyle bir meslek olacak ki, kolay elde edilmeyecek; geliri, sosyal güvenliği, sigortası adam gibi olacak. Ben, bunu istiyorum ve beraber çalışacağız. Biz Avrupa'da 3'üncü, dünyada 10'uncuyuz turizm sayısında. Cumhurbaşkanımız bunu kabul etmiyor ve hedef koyuyor. İlk etapta dünyada 3'üncü olacağız diyor. Bunun için bizim şoförlerimizin vücut ikliminde huzur ve mutluluğu elde etmiş olması lazım."

"İstişare edeceğiz ve karar alacağız"

Vali Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Taksilerin niteliği, dünyada örnekleri var. Rakiplerimizin yapmış olduğu, başardığı çizgi var. Daha iyisini yapabiliriz. Sermaye ve emeğin hakkını (plaka sahibi ve şoför); ikisi arasında medeniyetimize uygun iletişimi ve diyalogu sağlayacağız. Dolayısıyla ortaya öyle bir uygulama çıkacak ki insanlarımız, 'işte İstanbul'un yeni nesil taksicileri budur' diyecek. Arzu etmediğimiz meseleleri anlatmak istemiyorum. Bunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla oturacağız, istişare edeceğiz ve karar alacağız. Şehrin dili bunu gerektiriyor."

Vali Yerlikaya, tarife ücretlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Yerlikaya, "Tarife ücretleri 24 ayda bir olmaması lazım. İstanbul Büyükşehri Belediye Başkanlığı'na vekalet ettiğimiz dönemde, Eyüp Başkan ve yönetiminin tespiti de buydu. Bunu öyle bir sisteme bağlayalım ki, şehir kazanan taksici aldanan ya da taksici kazanan şehir aldanan değil, hakkı hukuku ne ise odanın, kooperatifin zam almayı başarmış gibi olmasın. Bunun adı konsun, 6 ay ya da 1 yıl olsun. O zaman geldiğinde tarife günün koşullarında ÜFE, TÜFE'ye göre ayarlansın. Bu da olacak. 'Turist dostu taksici', 'insan dostu taksici', 'insanları Allah için seven İstanbul taksici'... Bu eğitim programının gerisinde bu cümleler de var. Biz böyle bir taksici duruşu hedefliyoruz. Bu program Mehmet Ersoy Bakanımız ile başlatılan ilk hizmet. 18 Ekim'deki çalıştayda sizlerle beraber, güzellikle, edep ile sevgimizi artırıcı şekilde konuşacağız." dedi. (DHA)