İşte 16 Nisan'da oylanacak anayasa değişikliğinin tam metni

İşte 16 Nisan'da oylanacak anayasa değişikliğinin tam metni

AKP ile MHP'nin uzlaşısıyla hazırlanarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçirilen ve 16 Nisan'da referanduma sunulacak.

Anayasa değişikliğinin kabulü durumunda gerçekleşecek değişiklikler şöyle:

1) Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkacak.

2) Milletvekili seçilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek. Ancak askerlikle ilişiği olanlar bu kapsam dışında kalacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı bir açıklamada 18 yaşında milletvekili olanların askerlikten muaf olacağını söylemişti. Dolayısıyla düzenleme yasalaşırsa, sonradan Meclis'te yapılacak yeni bir yasal düzenlemeyle “Milletvekili seçilenlerin askerliğiyle ilişiği kalmamıştır” minvalinde bir ifade eklenmesi muhtemel

3) TBMM seçimleri dört yılda değil beş yılda bir, Cumhurbaşkanlığı seçimleri de beş yılda bir yapılacak ve iki seçim bir arada aynı gün olacak. Bu çerçevede TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi için 3 Kasım 2019 belirlendi.

4) Genel seçime bir yıl ve daha az kalmışsa TBMM seçimi cumhurbaşkanı seçimi ile yenilenecek.

5) TBMM denetim yetkisini "Meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması, yazılı soru" yollarıyla kullanabilirken, "Gensoru" Meclis'in yetkileri arasından çıkacak.

6) Bakanlar kabine dışından atanacak. Milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atanırsa TBMM üyelikleri sona erecek.

7) TBMM, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesini istemesi durumunda ise önünde bir engel olmayacak ancak bu durumda kendisinin de seçimi yenilenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gerekirse idam için de referandum yapabiliriz