İşte 2019 yılında ÖSYM’nin içinden yazılmış rapor

İşte 2019 yılında ÖSYM’nin içinden yazılmış rapor

Cumhuriyet gazetesi yazarı, gazeteci Barış Terkoğlu, üç yıl önce ÖSYM içinden yazılan raporda sınav sorularının bir kez daha çalınabileceğine işaret edildiğini ancak bu uyarıyı yapan kişilerin kurumdan uzaklaştırıldığını söyledi.

KPSS sorularındaki şaibenin yankıları sürerken, Barış Terkoğlu kaleme aldığı "Soru hırsızlarına içeriden kapıyı açanlar" başlıklı bugünkü yazısında 2019 yılında ÖSYM’nin içinden yazılmış bir rapora yer verdi. Söz konusu raporun özetle "eski sistemin yoluna kaldığı yerden devam ettiğini" söylediğini ifade eden Terkoğlu’nun rapordan yaptığı aktarımlar şöyle:

FETÖ’nün 2014 yılına kadar bütün sınav sorularını çaldığını, 400 bin kişiyi bu sayede kamuya soktuğunu, devlet resmen kabul etmişti. Bu süreçte, eski ÖSYM Başkanı Ali Demir, neredeyse her şeyin tek sorumlusu sayıldı. Ama rapor şunu anlatıyor:

“Ali Demir’in kuruma getirdiği kadrolar ve atadığı yöneticilerden bir bölümü, halen kurumda yönetici olarak çalışmaktadır. Mevcut ÖSYM Başkanı Halis Aygün döneminde, kurum adına karar mekanizması konumundadır. Ali Demir yönetimi ve atadığı kadrolar, 2015 yılında, sonraki ÖSYM Başkanı Ömer Demir döneminde, kritik noktalardaki görevlerinden alınmıştır. Ancak bu yıl gelen yeni ÖSYM Başkanı (Halis Aygün) yönetiminde, bu kişiler yeniden aktif rol üstlenmişlerdir.”

Biz “bitti gitti” sanıyoruz ya. Rapor, 2010 KPSS’sinden sonra, olan bitenin suyun altından nasıl tersine çevrildiğini şöyle söylüyor:

“2010 KPSS sorularının sızdırılması sonrasında, (...) şaibeli oldukları gerekçesi ile kadroları lağvedilerek YÖK’e devredilen çalışanlar, Ali Demir döneminde, görevde yükselme sınavına tabi tutulmaksızın, bir geceliğine ‘Başkanlık Müşaviri’ olarak atanarak ertesi gününe şube müdürü kadrosuna transfer edilmişlerdir.”

Kısacası, ÖSYM’de sınav sorularının çalınmasından sorumlu ekibin, şapka değiştirip yürüyüşünü sürdürdüğünü söylüyor.

***

Yetmemiş, tam üç yıl önce, DDK’ye, bugün olacakları da haber vermiş:

“ÖSYM sınavlarında geçmişte yaşanan ve halen aydınlatılamayan soru hırsızlıklarının yeniden baş göstermemesi için, 15 Temmuz FETÖ/PYD darbe girişimden sonra, henüz tehdit ortadan kalkmamış iken sınav kurallarının ve soru hazırlama birimlerinde yapılan görevlendirmelerde liyakat ve güvenlik kriterlerinin göz ardı edilmeye başlaması, sahada sınav koordinatörlerinin güvenlik yerine partizanlık ve ideolojik esaslara göre seçilmeye çalışılması, güvenlik açısından tehdit oluşturmaktadır. Bu endişelerimizi devletimizin en güvenilir kurumlarından birisi olan Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı’na arz etmek istedik.”

Raporun DDK’ya gönderildiğini ancak hiçbir şeyin değişmediğini söyleyen Terkoğlu, “Aksine öğrendiğime göre, uyaranlar kurumdan uzaklaştırıldı” dedi. Terkoğlu, “DDK, o gün değil ama üç yıl sonra soru çalma tartışmalarıyla devreye girdi. Milyonlarca insanı mağdur eden sürece önceden müdahale edilemezmiş gibi, ‘görevimizi yaptık’ dediler. ÖSYM başkanlığına, ‘ülkücüyüm’ diyenin yerine ‘cemaatçiyim’ diyen oturtularak sorun sanki çözülmüş gibi yapıldı” ifadelerini kullandı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Ne olmuştu?

31 Temmuz Pazar günü yapılan KPSS'deki bazı soruların, Yediiklim Yayınları'nın deneme sınavlarında yer alan sorularla aynı olduğu iddia edildi. İddiaların ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Devlet Denetleme Kurulu'na inceme talimatı verdi ve ÖSYM Başkanı Halis Aygün görevden alındı.

DDK, iddialarla ilgili incelemesinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık da soruşturma başlattı.

Ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, kurul olarak inceleme başlattıklarını duyurdu.  Polis Yediiklim  Yayınları'nın iki merkez binasına baskın yaparak dokümanlara el koydu.