İşte Çorlu’daki tren faciası duruşmasında davadan çekilen mahkeme heyetinin gerekçesi

İşte Çorlu’daki tren faciası duruşmasında davadan çekilen mahkeme heyetinin gerekçesi

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde geçen sene meydana gelen tren faciasına ilişkin haklarında kamu davası açılan TCDD görevlisi 4 sanığın yargılandığı duruşmada, mahkeme heyeti duruşma salonuna alınma sırasında yaşanan arbededen avukatların kendilerini suçlaması nedeniyle davadan çekildi. Dosya Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

25 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasının ilk duruşmasının Çorlu Adalet Sarayı'nda 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi olarak düzenlenen 130 kişilik Konferans Salonu'nda başlamasının ardından, bazı aileler salonda yer olmadığı gerekçesiyle içeriye alınmadı. Aileler bu duruma tepki gösterirken, içeri alınmayan ailelerin protestosuna polis müdahale etti. Yaklaşık 1 saat süren arbedenin ardından aileler salona aldıktan sonra, ailelerin avukatları duruşmanın başlamasıyla birlikte, yaşanan olayları gündeme getirdi. Avukatlar, mahkeme salonu kapılarının kilitlenerek, ailelerin içeriye alınmadığını, içeride ve dışarıda bulunan aileler ile bazı avukatların, verilen talimatlarla darbedildiğini ileri sürdü. Avukatlar, darbedilme talimatını kimin verdiğinin belirlenmesi için suç duyusunda bulundu. Mahkeme savcısı da suç duyurusunda bulunulması kararını destekleyip, mahkemeden talimatı kimin verdiğinin belirlenmesini istedi.

Suç duyurusu ve dilekçe üzerine mahkeme heyeti davadan çekildiğini açıklayarak, dosyayı 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Heyetin çekilmesinin ardından duruşma tamamlanırken, salon boşaltıldı. Davaya aynı heyetin devam edip etmeyeceğine ya da başka heyet atanacağına 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi karar verecek.

TIKLAYINIZ- Çorlu tren faciasında ilk duruşma | Mahkeme heyeti davadan çekildi

Ne olmuştu?

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde, 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren faciasıyla ilgili ‘asıl kusurlu’ bulunan TCDD personeli Turgut Kurt, Özkan Polat, Celaleddin Çabuk ile Çetin Yıldırım’ın ‘taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

"Bütün sorumlular yargılansın" diyen aileler bir yıldır, adliye önlerinde adalet nöbeti gerçekleştirip seslerini kamuoyuna duyurmak için çabaladı. 12 Haziran'da Anayasa Mahkemesi önünde yaptıkları basın açıklaması sırasında ailelere polis müdahale etti.