"İstihbaratçılar, Karlov’a yönelik suikastın, Dink cinayeti ve Danıştay saldırısıyla benzerlik taşıdığı görüşünde"

"İstihbaratçılar, Karlov’a yönelik suikastın, Dink cinayeti ve Danıştay saldırısıyla benzerlik taşıdığı görüşünde"

Türkiye’de şok etkisi yaratan Rus Büyükelçi suikastının aydınlatılması için savcılar ve güvenlik birimleri bütün olasılıkları inceliyor. Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın haberine göre, birçok olasılık üzerinde duran istihbaratçıların, Fethullah Gülen cemaatinin “Ben hâlâ ayaktayım, bitmedim” mesajı vermeyi amaçladığını öne sürdüğü iddia edildi.

İstihbaratçılar şu sorunun yanıtını merak ediyor:

“22 yaşında yeni bir polis memuru olan Mevlüt Mert Altıntaş, Rusya gibi önemli bir ülkenin büyükelçisinin programını nasıl öğrendi? Takip mi ediyordu yoksa birilerinden mi yardım aldı? Çünkü destek almadan böyle bir eylemi yapması mümkün görünmüyor."

 

Ek Nusra süsü

 

Hürriyet'te yer alan haber şöyle:

Çok yönlü soruşturmanın her aşamasına Rus güvenlik birimleri de katılıyor. Her türlü olasılık araştırılıyor, ulaşılan bilgiler farklı kaynaklardan teyit edilmeden değerlendirmeye alınmıyor.

İstihbaratçılar, Büyükelçi Karlov’a yönelik suikastın, Hrant Dink cinayeti ve Danıştay saldırısıyla benzerlik taşıdığı görüşünde. Buradan hareketle de öne çıkan terör örgütü FETÖ. Örgütün bu suikasta El Nusra süsü verdiğine inanılıyor.

FETÖ böyle bir suikastla ne amaçlamış olabilir? Bu soru ve yanıtı da istihbaratçılar tarafından analiz ediliyor. İstihbaratçıların üzerinde durduğu üç olasılık şunlar:

FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz sonrası elinde kalan son koz, uyuyan hücreler aracılığıyla suikast düzenlemekti. İstihbaratçılar, başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanolmak üzere, devletin önemli noktasındaki isimlere en yakınlarından, örneğin korumalarından birinin saldırısından endişe ediyordu. Polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş’ın taktığı rozetle örgütün devlet adamlarına yönelik böyle bir saldırıyı gerçekleştirebileceği mesajı verdiği değerlendirmesi yapılıyor. Suikasttın amacı Türkiye ile Rusya’nın tekrar iyiye giden ilişkileri bozmak olabilir.

 

Görüştüğü 8 isim listede

 

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’u öldüren polis Mevlüt Mert Altıntaş’ın FETÖ’cülerle telefon trafiğine ilişkin bilgilere ulaşıldı.