İsveç Başbakanı'ndan Erdoğan'a 'sembolik' hediye: Osmanlı-İsveç arasında 1739'da imzalanan savunma-müttefiklik ahitnamesinin kopyası

İsveç Başbakanı'ndan Erdoğan'a 'sembolik' hediye: Osmanlı-İsveç arasında 1739'da imzalanan savunma-müttefiklik ahitnamesinin kopyası

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, NATO genişlemesi üzerine konuşmak için Ankara'da bir araya gelirken, birbirlerine sembolik öneme sahip hediyeler de verdi. 

Paylaşılan görüntülerde Kristersson'un Erdoğan'a Osmanlı İmparatorluğu ile İsveç arasında 1739 yılında imzalanan savunma-müttefiklik ahitnamesinin birebir kopyasını verdiği görüldü. 

Ulf Kristersson, "Ülkelerimiz birbirlerini bu tarihte düşmanlara karşı savunmak için bir ahitname imzalamışlardı. Esasında bu ahitnamede, anlaşmada da madde 5'in tam da bu noktaya temas eden bir madde olması 'tarihin bir cilvesidir' diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Kristersson'un ülkesi, NATO Savunma İttifakı'na girebilmek için Türkiye ve Macaristan meclislerinin katılım protokollerini geçirmesini bekliyor.

Bloomberg'in aktardığına göre anlaşma, İsveç Kralı Şarl XII, Poltova Muharebesi'nde Ruslara yenildikten sonra bir Osmanlı kalesine sığınınca imzalandı. Osmanlı'ya sığındıktan sonra Kral'a Yeniçeriler tarafından 'Demirbaş' lakabı takılmıştı.

Kristersson'a, İsveç ile var olan dostluktan ötürü İsveç'e gönderilmesi emredilen buğdayın Selanik iskelesinden gemilere yüklenerek gönderildiğine dair Selanik Kadısı'nın bildirimine dair belgeyi de hediye eden Erdoğan, "O zaman da arabuluculuklar yapıyorduk. Şimdi nasıl bugün tahıl sevkiyatında arabulucuysak o zaman da yapmışız." dedi.

Kristersson'un "Tarih kendini tekerrür etmekte" sözü üzerine ise Erdoğan, "İbret alınırsa tekerrür etmez" karşılığını verdi. Bunun üzerine Kristersson, "Tamamıyla katılıyorum." dedi.