İsviçre'den getirilmeyen paraya ceza geliyor

İsviçre'den getirilmeyen paraya ceza geliyor
İsviçre bankalarındaki 60 milyar doların peşine düşen Maliye, parasını getirmeyenlere ağır cezalar vermeye hazırlanıyorAmerika'nın, İsviçre bankalarında hesabı bulunan vatandaşlarınınbilgilerini kendisine vermesi konusunda bu ülkeyle anlaşması Türkiye'yiharekete geçirdi. Zaman gazetesinin haberine göre, Türkiye'nin de OECDüyesi olduğuna işaret eden Maliye Bakanlığı, İsviçre'de yaklaşık 60milyar dolar olduğu tahmin edilen banka hesaplarıyla ilgili başvuruyapmaya hazırlanıyor. Varlık Barışı kapsamında düşük vergi oranı veincelenmeme garantisi veren Gelir İdaresi, işadamlarına 30 Eylül'desona erecek uygulamadan faydalanmaları çağrısında bulundu. Türkiye'dekiişletmesinden elde ettiği geliri farklı yöntemlerle dışarıyagötürenlerden paralarını getirmelerini isteyen Maliye, patronları,hesaplarını iyi yapmaları konusunda uyarıyor: "Barışa el uzatmayanlarvergi incelemesine tabi tutulacak. Yüksek faturayla karşı karşıyakalabilirsiniz." Yetkililerden alınan bilgiye göre, yurtdışında birbankaya Türkiye'de beyan edilmeden 100 lira yatırıldığını tespitedilmesi halinde hesap sahibine Kurumlar Vergisi, KDV, stopaj vegecikme faiziyle birlikte 50 liralık fatura çıkarılacak. VarlıkBarışı'nda ise maliyet 100 lira için sadece 2 TL.

OECD ve diğer uluslararası verilere göre,İsviçre başta olmak üzere Lüksemburg, Belçika, Avusturya ve Almanyagibi ülkelerde, Türklere ait 20 bini aşkın hesapta 100 milyar dolarınüzerinde bir para bulunuyor. Bunların 60 milyar doları aşan kısmının daİsviçre bankalarında olduğu belirtiliyor. Yurtiçi ve yurtdışındaki kişive kuruluşlar, bu varlıklar için 30 Eylül 2009 tarihine kadar VarlıkBarışı'na başvurabilecek. Yurtiçi varlıklar için ilk uygulamadaki gibiyüzde 5, yurtdışı varlıklar için de yüzde 2 oranında vergi ödenecek.Barış kapsamında bildirimde bulunanların kimliklerinin gizli kalacağınıvurgulayan üst düzey bir yetkili, "Varlık Barışı'nda güven ortamınadayanarak beyan ve başvurular kabul ediliyor. İlgili bankayabaşvuruyor. Bankadan para, takip eden ayın sonunda bize bildiriliyor.Banka Ahmet, Mehmet bey başvurdu demiyor. Kümülatif ne kadar paraalmış, onu biliyoruz." dedi.

Hükümetin yurtiçi ve yurtdışındaki Türkvatandaşlarının birikimini ülke ekonomisine kazandırmak için geçen yılkasımda yasalaştırdığı Varlık Barışı'nda beyan edilen miktarıngetirilmesi için tedbir alındı. 5,2 milyar lira getireceğini beyanettiği halde parasını getirmeyen Ali Türkan benzeri girişimlerin önünegeçmek için 'peşin vergi' uygulamasına geçildi. Buna göre parasınıMaliye'ye bildirerek Varlık Barışı'ndan faydalanmak isteyenler,öncelikle vergisini ödemek zorunda kalacak. Ayrıca ilk VarlıkBarışı'nda bildirimde bulunan ancak vergisini ödemeyenler de 30 Eylül'ekadar vergilerini gecikme zammıyla birlikte ödeyebilecek.

Vergi gelirlerini artırmak isteyen Maliye,rotayı düşük vergi oranları uygulayan ülkelere çevirdi. Vergilemeninhiç olmadığı ya da çok düşük miktarda olduğu ülkelere yapılacak para vekâr transferleri mercek altına alındı. Bu ülkelerde yerleşik veyafaaliyette bulunan kurumlara 'nakden veya hesaben yapılan, tahakkukettirilen' bütün ödemelerden yüzde 30 vergi kesintisi (stopaj)yapılıyor. Bu ülkelerin amacının; bankacılık, finans ve vergikonularında sundukları imkânlarla ve gizlilik prensipleriyle herülkeden, her milletten sermayeyi kendilerine çekmek olduğunu aktaranyetkililer, haritada yeri dahi bilinmeyen bu ülkeler üzerinden yüzmilyarlarca dolarlık işlem yapıldığına dikkat çekiyor. Gelir İdaresi,bu ülkeleri tespit ederken OECD'nin 2000 yılında hazırladığı 'karaliste'yi dikkate alıyor. Bunlar arasında Anguilla, Andorra, Bahamalar,Bahreyn, İngiliz Virjin Adaları, Dominik, Guernsey, Jersey, Liberya,Maldivler, Hollanda Antilleri, Panama, Seyşeller gibi ülkeler yeralıyor. Bu ülkelerin sayısı 35'i buluyor.

İş dünyası da arayacak

Hükümetin finansman bulmak için süresiniuzattığı Varlık Barışı için Maliye seferberlik ilan ederken, devreye işdünyası da giriyor. Gurbetçinin parası ve yastıkaltı birikimi ekonomiyekazandırmayı amaçlayan çalışma için patronlar para bulacak. Buçerçevede, Almanya, Belçika ve Rusya'da "Türkiye'de yatırım imkanlarıve teşvikler" konulu toplantılar düzenlenecek. Toplantılara MaliyeBakanı Mehmet Şimşek ile Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci dekatılacak. 11-12 Eylül tarihlerinde Almanya'nın Köln şehrindegerçekleştirilecek ilk toplantı, Türkiye İşadamları ve SanayicilerKonfederasyonu (TUSKON) desteğiyle yapılacak. Köln'deki toplantıyaAlmanya'nın yanı sıra Hollanda ve Fransa gibi ülkelerdeki Türkişadamları da davet edilecek. TUSKON, Belçika ve Lüksemburg'ukapsayacak şekilde Belçika'da tertip edilecek toplantının dakoordinasyonunu üstlenecek. Son toplantı ise Maliye Bakanlığı ileTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Rusya'nın başkentiMoskova'da gerçekleştirilecek.