Övgü Pınar - Roma
İtalya Başbakanı Mario Draghi, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını "vahim bir geri adım" diye niteledi ve kadınların şiddetten korunmasının Avrupa için temel bir değer teşkil ettiğini söyledi.
Draghi, yarın ve Cuma günleri yapılacak Avrupa Birliği (AB) zirvesi öncesi İtalya Parlamentosu'na bilgi verdi. Draghi bu sabah Senato'da yaptığı konuşmada, zirvenin önemli başlıklarından biri olan Türkiye ile ilişkiler hususuna da değindi. Zirvede, Doğu Akdeniz meselesinin de tartışılacağını söyleyen Draghi, "Bu, AB ile Türkiye arasındaki ilişkileri değerlendirmek için bir fırsat olacak" dedi.
AB zirvesi öncesi dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir telefon görüşmesi de yapan Draghi bu konuda şunları söyledi:
"Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'la, bölücü girişimlerden kaçınmanın önemini ve insan haklarına saygının gerekliliğini ele aldım. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılması vahim bir geri adım teşkil ediyor. Kadınların şiddetten korunması ve genel olarak tüm ülkelerde insan haklarının savunulması temel bir Avrupa değeridir. Hatta bunun da ötesinde, AB için kimliksel önemde bir değerdir."
Bu sözleri sonrası Draghi'yi senatörler alkışladı.
Öte yandan İtalya Başbakanı, "göç konusunda işbirliği, terörle mücadele ve gümrük birliği" gibi konular açısından "olumlu bir tutum" yürütmenin önemli olduğunu da vurguladı. Draghi, "AB'nin, bölgesel istikrar açısından da yapıcı bir dinamiği teşvik eden 'pozitif gündem' için somut öneriler üzerinde çalışması gerektiğini" söyledi.
İtalya Başbakanı, bu bağlamda AB zirvesinin, AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Türkiye ile ilgili raporunu temel alacağını da vurguladı.
İtalya Başbakanı Draghi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile dünkü telefon görüşmesinde de "Türkiye'deki insan hakları durumuyla ilgili endişeleri" dile getirmişti.
İtalya Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre iki lider dün, ABi-Türkiye ilişkileri gibi bir dizi konuda görüş alışverişinde bulundu. AB zirvesi öncesinde gerçekleşen telefon görüşmesinde, Doğu Akdeniz ve Libya dosyaları da konuşuldu. Ayrıca, İtalya'nın başkanlığındaki G20'de ele alınacak "küresel mücadele alanları ve öncelikler" de gündeme geldi.
İtalya tarafından yapılan açıklamaya göre görüşmede "İkili ve çok taraflı ilişkiler de tartışıldı ve Türkiye'deki insan hakları durumuyla ilgili endişeler dile getirildi".
Şubat ayında başbakanlık görevini üstlenen eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, İtalya Parlamentosu'nda yaptığı ilk konuşmada da Türkiye'ye değinmişti.
Draghi, 17 Şubat'ta Senato'da yeni hükümetin programını açıklarken, "Bir NATO ortağı ve müttefiki olan Türkiye ile AB arasında daha adil bir diyaloğun tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz" demişti.
Draghi ile Erdoğan arasında bugün yapılan telefon görüşmesinden sonra Türkiye tarafından da bir açıklama geldi. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan basın açıklamasına göre, Erdoğan görüşmede, "İtalya Başbakanlığına seçilmesi dolayısıyla Mario Draghi'ye tebriklerini iletti".
Bu açıklamaya göre görüşmede, "Türkiye-İtalya ilişkilerini geliştirecek adımlar ve bölgesel meseleler ele alındı" ve Erdoğan, "iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın güçlendirilmesinin, ortak coğrafyanın istikrar ve refahına katkı sağlayacağını" belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Ege'de istikrar ve iş birliğinden yana olduğunu belirterek, "Kıbrıs'ta egemen eşit iki devlet arasında iş birliği ilişkisi tesis edilmesini desteklediklerini söyledi".
Açıklamada şu ifadeler de yer aldı:
"AB'ye tam üyeliğin Türkiye'nin stratejik hedefi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya'nın Türkiye'ye güçlü desteğini sürdüreceğine inandığını ifade etti…
İtalya ve Türkiye'nin göç krizinde maalesef yalnız bırakıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sığınmacılar konusunda adil sorumluluk ve yük paylaşımına ihtiyaç olduğunun altını çizdi."