İtalya’da geçen ay göreve başlayan sağ koalisyon hükümetinin ortaklarından aşırı sağcı Lig partisinin, Katolik nikahlarını teşvik için hazırladığı yasa tasarısı tartışmalara yol açtı.
Lig milletvekilleri, Temsilciler Meclisi’ne sundukları yasa tasarısıyla, kilisede Katolik nikahıyla evlenecek çiftlere 20 bin euroya kadar ikramiye verilmesini talep etti.
Tasarı, 35 yaş altında ve yıllık gelirleri toplam 23 bin eurodan düşük olan çiftlerin kilisede evlenmeleri halinde, dekorasyon, kıyafetler, fotoğraf çekimi gibi düğün masraflarının yüzde 20’sinin devlet tarafından karşılanmasını öngörüyor.
Bu devlet teşvikine hak kazanmak için en az 10 yıldır İtalya vatandaşı olmak ve düğünü İtalya’da yapmak gerekiyor.
Yasa tasarısı bu haliyle, devletin sadece bir dine mensup vatandaşları için kamu yararı sağlaması anlamına geldiği gerekçesiyle geniş bir kesimden tepki çekti.
Anayasa hukukçusu Massimo Luciani, Corriere della Sera gazetesine yaptığı açıklamada, önerinin ayrımcılık içerdiğini ve anayasaya aykırı olduğunu belirtti.
Sosyal medyada ‘’evlilik ikramiyesi’’ en çok konuşulan başlıklar arasına girerken, yorumlar arasında sıklıkla ayrımcılık ve laiklik ilkesinin ihlali suçlamaları yer aldı.
"Kilisede evleniyorsanız bunu inancınız için yaparsınız, para için değil", "Çiftler sonra ayrılırsa ne olacak, ikramiyeyi geri mi verecekler?" gibi yorumlar paylaşıldı.
Tepki gösterenler arasına Katolik Kilisesi de katıldı.
Vatikan’a bağlı Papalık Yaşam Akademisi Başkanı Başpiskopos Vincenzo Paglia, kilise için evliliğin "aile kurmak için aşkla yapılmış, özgür irade ve inançla yapılmış bir tercih" olduğunu söyledi.
Corriere della Sera’ya konuşan Paglia, ‘’Kilise için evlilik kutsal bir törendir ve satın alınamaz’’ dedi.
Başpiskopos, devletin özellikle zor anlarda ailelere destek olmasının güzel bir seçim olduğunu ancak bu desteğin ‘’inançlı olsun olmasın tüm vatandaşları’’ kapsaması gerektiğini de vurguladı.
Tepkiler üzerine Başbakan Giorgia Meloni’nin partisi İtalya’nın Kardeşleri, yasa tasarısıyla ilgileri olmadığını savundu.
İtalya’nın Kardeşleri’nin kurucularından ve Başbakan Meloni’nin en yakın çalışma arkadaşlarından olan Savunma Bakanı Guido Crosetto, "Düğün ikramiyesi, bütçe yasasının bir parçası değil, bir milletvekili tarafından sunulan bir yasa tasarısı. Başbakanlık makamının aklından, belediyede değil de kilisede evlenenlere ödül vermek gibi bir fikir geçtiğini zannetmiyorum" dedi.
Polemik yaratan yasa tasarısının mimarı ve ilk imzacısı Lig partisi Temsilciler Meclisi Grup Başkan Vekili Domenico Furgiuele gelen eleştirilerin ardından geri adım atarak tasarının kapsamının genişletileceğini açıkladı.
Furgiuele, "İmzamı taşıyan yasa tasarısı, düğün sektörünü teşvik etmeyi amaçlıyor ve maliyet nedeniyle yalnızca dini nikahlara ikramiye verilmesini öngörüyordu. Elbette parlamentoda görüşülmesi sürecinde, kilisede yapılsın yapılmasın tüm nikahları kapsayacak şekilde genişletilecek" dedi.