İtalya işçi alımı ve 2022’de İtalya'da çalışma şartları

İtalya işçi alımı ve 2022’de İtalya'da çalışma şartları

İtalya İşçi Alımı ve 2022’de İtalya'da Çalışma Şartları

Akdeniz’in en büyük ekonomilerinden biri olan İtalya’da, işgücü piyasasındaki dengeler ve işsizlik oranları ülkenin coğrafi yapısına bağlı olarak bölgeden bölgeye değişiyor. Kuzey bölgelerinde daha çok endüstriyel faaliyetlerin yürütüldüğü İtalya’nın güney kesimine bakıldığında, turizm ve tarımsal aktivitenin yoğunlaştığı, işgücünün de ağırlıklı olarak bu sektörlerde istihdam edildiği görülmekte. 

2018- 2020 yılları arasında Covid-19 etkilerine rağmen alınan tedbirler ile birlikte İtalya’da işsizlik oranı %10.63 seviyesinden %9.16 seviyesine geriledi. Ancak pandemi etkilerinin devam ettiği 2021 yılında sınırların kapanması ve mevsimlik işçilerin ülkeye girişinin yasaklanması ile tarım sektörü darbe aldı, küçük işletmelerin faaliyetlerine devam etmek için işçi çıkarması sonucu işsizlik oranı tekrar %10 seviyesine geldi. 2022 yılı Haziran ayında açıklanan rakamlara göre İtalya’da Mayıs ayı işsizlik oranı %8.2 seviyesine geriledi. 

1 Ocak 2021 tarihinde açıklanan verilere göre nüfusu 59.258.000 kişi olan İtalya, nüfusun %8,5’lik kısmını oluşturan 5.035.000 yabancı uyruklu vatandaşa ev sahipliği yapmakta. İtalya; Berlin Duvarı’nın yıkılması, Avrupa Birliği'nin genişleme kararı alması, Kuzey Afrika’da yaşanan Arap Baharı gibi olaylar nedeniyle yoğun göç almış, bununla birlikte son dönemlerde hem Asya ülkelerinden hem de Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna’dan yoğun göç almaya devam ediyor. 

İtalya’nın en yoğun göç aldığı ülkeler; Romanya, Arnavutluk, Ukrayna, Polonya, Fas, Mısır, Tunus, Çin, Latin Amerika ülkeleri ve Filipinler. 2021 yılı itibariyle İtalya’da yaşayan yabancı nüfusun; %47,6’sını Avrupa, %22,25’ini Afrika, %22,64’ünü Asya, %7,49’unu Amerika ve %0,04’ünü Okyanusya kökenli göçmenler oluşturuyor .

İtalya’da yabancı ülke vatandaşları daha çok mevsimsel olarak faaliyetleri hızlanan turizm ve tarım sektöründe çalışma imkanı bulurken İngilizce öğretmenliği, otomotiv gibi sektörler de yabancı işçilerin yoğun olarak istihdam edildiği alanlar olarak öne çıkıyor. 

İtalya'da İstihdam Açığının Mevcut Durumu Nasıldır?

 

Uluslararası iş arama motoru LinkedIn, son 5 yıl içinde en çok iş ilanı verilen ve diğer iş pozisyonlarına göre daha fazla reklamı yapılan çalışma alanlarının sıralamasına ilişkin verilerini 2022 yılında kamuoyu ile paylaştı. LinkedIn sıralamasına göre İtalya’da en çok istihdam açığı bulunan sektörler teknoloji sektörü, insan kaynakları, finans ve müşteri hizmetleri olarak kaydedildi. 

LinkedIn verilerine göre İtalya’da 2022 yılında işe alım için firmalar tarafından verilen ilanlarda aranan ortak kriterin iş tecrübesi olması dikkat çekiyor. İtalya’da son bir yılda verilen iş ilanları ağırlıklı olarak teknoloji sektörüne yönelik; robotik mühendisi, makine öğrenimi mühendisi, bulut mimarı ve data mühendisi ise en çok aranan pozisyonlar olarak görülmekte. İtalya’daki firmalar deneyimli ve ilgili pozisyonda en az 4 yıl çalışmış adayları tercih ediyor. 

İtalya'da Aranan Meslekler Nelerdir?

Avrupa Birliği (AB) işgücü piyasası veri uzmanı grubu Skills Panorama’nın verilerine göre, İtalya’da aranan meslek gruplarının listesi şu şekilde. 

  • Sağlık sektöründe yer alan meslekler
  • Bilgi ve iletişim teknolojisi uzmanları
  • Pazarlama, grafik ve tasarım uzmanları
  • Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) uzmanları
  • Öğretim uzmanları

Skills Panorama’nın listelediği meslek gruplarındaki açığın büyük kısmının, İtalya’da yabancı uyruklu çalışanlar tarafından doldurulduğu bilinmekte. Skills Panorama, 2018 ve 2030 yılları arasında İtalya’da toplam istihdam talebinin dörtte birinin yönetim, sağlık, sosyal bakım ve profesyonel hizmetlerde olacağını tahmin ediyor. 

İtalya'da İşgücü Açığının Gelecekte Nasıl Olması Bekleniyor?

Avrupa Birliği pazar ve tüketici verileri üzerine çalışmalar yapan Statista’ya göre; 2021- 2030 yılları arasında İtalya’da en fazla aranan pozisyon 1 milyondan fazla iş ilanı beklentisi ile işletme ve yönetim yardımcılığı olacak. Statista verilerine dayanarak İtalya’nın gelecekteki işgücü açığının öğretmenlik, otel hizmetleri, perakende satış uzmanlığı, inşaat ve inşaat yan sektörlerinde olması bekleniyor. 

İtalya'da Türkler İçin İş İmkanı Bulunur Mu?

İtalya’da çalışmak isteyen Türk vatandaşları için özellikle turizm sektörü pozisyonları ve İngilizce öğretmenliği alanında iş bulma olasılığı oldukça yüksek. En çok işçi ve mühendis açığının olduğu sektörler olarak gıda, teknoloji, tekstil ve kimya alanları da iş imkanları açısından çeşitli fırsatlar sunuyor. Teknoloji eğitimi almış ve yeterli deneyime sahip Türk vatandaşlarının, İtalya’da yazılım, uygulama geliştirme, telekomünikasyon sistem tasarımı ve bilgisayar ekipman tasarımı alanlarında daha rahat iş buldukları söylenebilir.

İtalya'daki Türk Şirketleri İş İlanları Nerede Yayınlanır?

İtalya’da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin iş ilanları, kendi web sitelerinin yanında, Indeed, Jooble ve LinkedIn gibi uluslararası iş arama motorlarında İngilizce olarak yayınlanıyor. İtalya’daki Türk şirketlerinin iş ilanları firmaya göre değişmekle birlikte çeşitli kariyer sitelerinde Türkçe olarak yayınlanabilmekte. İlgili ilanlara ulaşabilmek için web sitesinde “konum” bölümünde İtalya filtrelenerek arama yapılabilir.

İtalya İşçi Alımı Kotası Nedir?

İtalya işçi alımı kotası (Decreto Flussi) İtalyan hükümetinin her yıl İtalya’da serbest meslek ve mevsimlik işçi statüsünde istihdam edilecek olan AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları için giriş kotasını belirlediği bir sistem. Göçmen Akışı Kararnamesi olarak da bilinen Decreto Flussi, İtalya’da işçi alım kotasını belirlediği gibi, ülkede yasal olarak ikamet hakkı bulunan yabancı uyruklu vatandaşların, hangi tür oturma izinlerinin diğer izin türlerine dönüştürülebileceğini belirleyen sistem olarak kullanılır. 

Her yıl sektörlere ve çalışma türlerine göre İtalya’ya giriş yapması beklenen işçi sayıları, göçmenlik kota kararnamesi ile İtalya Dışişleri Bakanlığı Göçmenlik Dairesi tarafından duyuruluyor. İtalya’nın 2022 Göçmenlik Kota Kararnamesi’nde yıllık işçi alımı kotaları mevsimlik, mevsimlik olmayan ve serbest çalışan işçiler için ilan edildi. 2022 Kararnamesi’ne göre mevsimlik çalışma için 69.700 kişilik kota ayrılırken, mevsimlik olmayan ve serbest çalışanlar için 27.700 kişilik kota ayrılmış durumda. Kararnamede, mevsimlik olmayan çalışma izinlerinin 20.000 kişilik kısmının; karayolu taşımacılığı, inşaat, turizm ve otelcilik sektörlerinde istihdam edilecek yabancı uyruklu işçiler için ayrıldığı duyuruldu. 

Göçmenlik Kotası Kapsamında İtalya İşçi Alımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İtalya Göçmenlik Kotası kapsamında işçi alımı başvuru formuna 12 Ocak 2022 tarihinden itibaren yalnızca online olarak https://portaleservizi.dlci.interno.it/ portalı üzerinden erişilebiliyor. 27 Ocak 2022 sabah 09:00’dan itibaren mevsimlik olmayan işçilerin işe alınması, 1 Şubat 2022 saat 09:00’dan itibaren ise mevsimlik işçi alımı için başvurular alınmaya başlandı. Göçmenlik kotası ile İtalya işçi alımı başvurusunun değerlendirmeye alınması için gereken şart, İtalya İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde yayınlandığı üzere SPID kimliğine sahip olmak. 

İtalya'ya İşçi Olarak Nasıl Gidilir?

İtalya’da çalışmak ve yaşamak isteyen, AB üyesi olmayan vatandaşların vize, çalışma izni ve oturum izni alması gerekiyor. İtalya’da 3 aydan fazla bir süre kalmayı planlayan kişilerin almaları gereken İtalya çalışma vizesi; Lavoro Subordinato, D tipi veya uzun süreli vize olarak da bilinmekte. Halihazırda Türkiye’de çalışan ya da İtalya’da eğitim alan Türk vatandaşlarının, çalışma izni başvuru onay sürecinin nispeten daha kolay ve hızlı şekilde sonuçlandığı söylenebilir. 

İtalya'ya İşçi Olarak Gitmek İçin İtalyanca Bilmek Gerekir Mi?

İtalya’da faaliyet gösteren çok sayıda uluslararası şirket olması nedeniyle ülkede çalışmak için İtalyanca bilmek şart değil. Uluslararası firmalar dışındaki İtalyan firmalarında iş bulmak ve çalışma izni başvurusu sırasında aranan dil yeterliliğini karşılayabilmek için ise temel seviyede İtalyanca bilmek avantaj sağlıyor. 

İtalya'da Çalışmak İçin Denklik Almak Gerekir Mi?

İtalya’da çalışılacak pozisyon için belirli bir sertifika veya lisans derecesi gerekiyorsa, İtalya’ya gitmeden önce mesleki denklik işlemlerinin yapılması gerekiyor. İtalya’daki işin sertifika gereklilikleri ülkenin farklı idari bölgelerine göre farklılık gösterebilmekte, bu nedenle denklik işlemlerine başlamadan önce, bölgelere ilişkin mevzuata İtalya Göçmenlik Dairesi portalı üzerinden ulaşmak gerekiyor. 

İtalya'da Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İtalya’da çalışma vizesi almaları için İtalya’da geçerli bir iş bularak çalışma izni almaları ve ardından Türkiye’deki İtalyan dış temsilciliklerinden randevu alarak uzun süreli çalışma vizesi başvurusu yapmaları gerekiyor. 

İtalya’da çalışmak üzere sözleşme yapılan işverenin istihdam edeceği işçilerle ilgili olarak İtalyan makamlarına başvuru yapması gerekmekte. İşverenin, İtalya’da istihdam edilecek olan işçinin çalışacağı ve ikamet edeceği şehrin valiliğine (prefettura) bağlı olarak görev yapan Göçmenlik İçin Tek Gişe (Sportello Unico Immigrazione) ofisine başvuruda bulunması isteniyor. Göçmenlik İçin Tek Gişe (Sportello Unico Immigrazione) ofisi İtalya’daki yabancı işçi alımlarına dair tüm süreci kontrol eden ve yöneten devlet dairesi hüviyetinde. 

İşverenin İtalyan makamlarına yaptığı başvurudan sonra İtalya’da çalışma izni onaylanan işçinin Türkiye’de bulunan İtalya temsilciliklerine İtalya çalışma vizesi başvurusu yapması gerekmekte. Çalışma izni onayını almış ve uzun süreli İtalya vizesi de onaylanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, İtalya’ya giriş yaptıktan sonra ilgili makamlara oturma izni başvurusunda bulunmaları gerekiyor. 

İtalya'da Çalışma Vizesi Nereden Alınır?

İtalya çalışma vizeleri Türkiye’de bulunan italya dış temsilciliklerinden alınabilmektedir. Başvuru için gerekli evraklar hazırlandıktan sonra ikamet iline göre iData aracı kurumundan randevu alınarak biyometri işlemleri tamamlanır.

İtalya çalışma vize başvuruları için danışmanlık almak isteyen kişiler başvurularını aynı zamanda akredite vize merkezleri üzerinden yapabilir. 2019 - 2022 yılları arasında İtalya çalışma vize başvurularında onay oranı en yüksek vize merkezi %92,4 ile vizem.net olmuştur.

İtalya'da iş bulmuş ve çalışma izni belgesini almış kişiler, gerekmesi halinde denklik işlemleri ve çalışma vizesi başvuru süreçlerinde Vizem.net üzerinden güncel uzman desteği alabilir.

 

İtalya'da Çalışma Hayatı Nasıldır?

İtalya’da maksimum yasal çalışma süresi haftalık 40 saat, fazla mesai ise 8 saat olarak belirlenmiş durumda. AB ülkelerinde pazar ve tüketici davranışlarını inceleyen Statista’ya göre İtalyanlar haftada ortalama 36 saatin biraz altında çalışıyor. İtalya’da hafta içi çalışma saatleri 08:00- 13:00 ve 15:00- 18:00 arasında, 13:00- 15:00 saatleri ise iki saatlik öğle yemeği arası olarak kabul ediliyor. 

İtalya’da meslek grubu gözetmeksizin tüm çalışanların yıllık en az 4 hafta ücretli izin ve 12 gün resmi tatil hakları bulunuyor. İtalya’da çalışanlar üzerinden kazanılan gelire göre değişen vergi tahsil edilmekte; kazancı 15.000 euro, 15.000 ile 75.000 euro ve 75.001 euronun üzerinde olan çalışanlar için %23 ile %43 arasında uygulanan beş gelir vergisi bandı uygulanıyor. 

İtalya, İspanya gibi Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden biri ve aile ilişkilerinin Türkiye ile benzerlikler taşıyor. Güçlü aile bağlarının korunduğu İtalyan kültüründe, çalışan insanların dengeli bir iş yaşam dengesi kurmaya çalıştığı söylenebilir. 

İtalya'da Ortalama Maaşlar Ne Kadardır?

Ekonomik Araştırma Enstitüsü verilerine göre İtalya’da işçi maaşları, yıllık ortalama 23.353 euro, aylık ise ortalama 1.946 euro olarak belirlendi. İtalya’da bazı meslek gruplarına ait ortalama aylık maaşlar aşağıda görülebilir. 

  • Cerrahlar, aylık 21.000 euro
  • Avukatlar, aylık 14.000 euro
  • Banka yöneticileri, aylık 13.000 euro
  • Pazarlama yöneticileri, aylık 2.390 ila 7.620 euro arası
  • Öğretim görevlileri, aylık 3.190 ila 10.200 euro arası

İtalya'da Çalışmak İçin En İdeal Şehirler Hangileridir?

İtalya’da çalışmak için en ideal şehirlerin başında konaklama ve turizm sektöründe önemli işçi istihdamı yaratan Roma geliyor. Roma, büyük tur şirketlerinin ihtiyaç duyduğu program yöneticileri, otel görevlileri, kafeterya, restoran ve eğlence mekanlarındaki çalışanlara ve yöneticilere kadar pek çok yabancı uyruklu kişiye iş olanağı tanıyor. 

İtalya’nın finans, ticaret ve üretim merkezi statüsünde olan Milan, mühendislik ve bankacılık alanlarında önemli iş fırsatları sunuyor. İtalya’nın Toskana bölgesinde ise tarımsal faaliyetlere ağırlık veriliyor ve bu bölgede mevsimlik tarım işçileri yoğun olarak istihdam edilmekte. Toskana, tarım işçilerinin yanı sıra zanaatkarların da yoğunlaştığı bölge olarak öne çıkıyor.