26 Ekim İnterseks Farkındalığı Günü’nde İyi LGBTİ oluşumu bir mesaj yayınladı. Oluşumun Twitter hesabından yapılan açıklama şu şekilde:
“İnterseks Farkındalığı Günü'nü kutluyor ve intersekslerin toplumda damgalama ve ayrımcılığa maruz kalmadan kabul edilmesini diliyoruz. #IntersexAwarenessDay
#intersex
#interseksFarkındalıkgünü”
26 Ekim 1996’da Boston’da düzenlenen Amerikan Pediatri Akademisi’nin yıllık toplantısı sırasında interseks aktivist Heidi Walcutt tarihin ilk interseks protestosunu düzenledi.
2003 yılından beri 26 Ekim Uluslararası İnterseks Farkındalığı Günü olarak kutlanırken, etkinlikler 8 Kasım’a kadar devam ediyor.
İntersexualshalala'nın tanımına göre interseksin tıbbi açıklaması “anormal üreme ve cinsiyet organlarıyla doğmuş olandır.” İnterseks bireyler birçok insandan daha farklı dış cinsiyet organlarına, iç üreme organlarına ve/veya iç salgı bezlerine sahiptirler. Tek tip “interseks beden” yoktur, toplum tarafından “anormal” farz edilmenin dışında ortak çok fazla bir şeyi olmayan çok çeşitli durumları kapsar. İnterseks kişilerin ortak özellikleri biyolojileri değil tıbbileştirilme deneyimleridir.
İnterseks her interseks birey için bir kimlik kategorisi olmayabilir. Bazı interseks kişiler kendi kimliklerinin bir parçası şeklinde “interseks” kelimesini cinsel kimlik olarak kullanırken, bazıları da bunu bir tıbbi durum veya kendine özgü fiziksel durum olarak görmektedir. Bazı interseks bireyler kendilerini sıradan kadınlar ve erkekler olarak tanımlar ve yaşar. Gey, lezbiyen, biseksüel veya heteroseksüel yönelimli olabilirler ya da ikili cinsiyet sistemini reddederek kendilerini mevcut cinsel yönelim tanımlarına sokmayabilirler. Antroseksüel (insansevici) ya da panseksüel (tüm cinsel kimliklere cinsel arzu duyabilen) bazı intersekslerin cinsel yönelimlerini açıklamak için daha faydalı olabilir, örneğin romantik birliktelik yaşayan ve cinsel kimliklerini de interseks olarak tanımlayan iki interseksin yönelimi bu tanımlara sokulabilir.
İnterseks durumlar tıp âleminde “cinsiyet gelişim bozukluğu” olarak da bilinir.
bianet’in haberine göre, 2009 yılında Türkiye’de ise intersekslerin LGBT örgütleriyle temasa geçti ve LGBT kısaltmasına “İ”nin eklendi.
2011’de ise intersexualshalala.wordpress.com kuruldu.
İnterseksüel Şalala yazarları “Yola çıkarken LGBT’nin bir de ‘i’si var, ‘i’ harfini getirmeye geldik demiştik, bunu başardığımızı artık her yerde görüyoruz. ‘LGBTİ’ kısaltması o kadar yaygınlaştı ki homofobik yayınlarda bile artık ‘i’yi eksik etmiyorlar” diyor ve ekliyor: “Umuyoruz ki önümüzdeki süreçte bir çocuğun interseks olduğu fark edildiğinde ailenin danışmak, dayanışmak için başvurabileceği bir örgütlenme haline geleceğiz.”