TBMM Genel Kurulu'nda CHP, HDP ve İyi Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.
İyi Parti'nin, 'kadına şiddet unsurlarının tespiti ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi' ile ilgili verdiği araştırma önergesinin, bugün ele alınmasına dair grup önerisi üzerinde konuşan İyi Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, kadına şiddetin ve kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığını söyledi.
Kadın cinayetlerinin sıradanlaşmaya başladığını söyleyen Cesur, "Kadın cinayetlerinin kanıksanır hale gelmesinden ve ülkemizde daha da kötüleşen bir tabloyu sürekli çıkıp paylaşmak zorunda olmaktan utanıyorum" dedi.
HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, kadına şiddetin son yıllarda korkunç şekilde arttığını, bu noktada bir kadın dayanışması ihtiyacının ortaya çıktığını ifade etti.
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin ise "Şiddete sıfır tolerans çok büyük bir yalan. Ülkemizde bütün istatistikler şiddetin arttığını ortaya koyuyor. İktidar ise tam tersini söylüyor" diye konuştu. Kadına yönelik her türlü şiddetin, yaşam hakkını tehdit eden temel insan hakkı ihlali olduğunu belirten Şahin, kadınları özgür olmayan bir toplumun ilerlemesinden bahsedilemeyeceğini kaydetti.
AKP Bolu Milletvekili Arzu Aydın da kadına şiddetten bahsederken, 81 ilde yaygınlaşan şiddeti önleme merkezleri, Kadın Destek Uygulaması (KADES) ve elektronik kelepçe uygulaması, mobbing genelgesi, kanunlarla getirilen pozitif uygulamaların da bulunduğunu ifade etti. Aydın, "Önergede bir araştırma komisyonu kurulması istenirken madem konu kadın, Meclis'teki Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda yapılan toplantılara İyi Parti Grubu'nun ne oranda katılım sağlayıp sağlamadığına da bakmak gerekir yani samimi, inandırıcı olmak gerekir" ifadesini kullandı.
Daha sonra HDP'nin, 'İktidarın Suriye dış politikasında ÖSO ve HTŞ ile kurduğu ilişkiler' ile ilgili araştırma önergesinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerisi ele alındı.
İktidarın, Türkiye'yi savaş ve çatışma ortamında, seçime götürmeyi planladığını söyleyen HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, iktidarın, Suriye politikasının yanlış olduğunu ifade ederek, "Bu iktidar, Esad'ı devirmek ve Emevi Camisi'nde namaz kılmak hevesiyle Suriye'deki iç savaşa boylu boyunca dahil oldu ve vekalet savaşlarını yürüttü" dedi.
İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısı ardından kara propaganda yürütüldüğünü söyleyen Sataşmadan söz alan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, şöyle konuştu:
"Muhalefet neredeyse bunu bizim yaptığımızı söyledi. Bu şartlar altında seçime gitmek istediğimizi söylüyorsunuz. Bu, külliyen yalan. 2015'i hatırlayanlar, kimin bu ülkeyi kan gölüne dönüştürdüğünü, kimin çatışmayı tercih ettiğini, kimin sivil siyaseti reddettiğini gayet iyi hatırlıyor. Onlar sizdiniz. Bu nedenle terörü, nereden geldiğinin hiç önemli olmaksızın reddediyoruz; adı ister PYD, ister PKK, isterse DEAŞ, hangisi olursa olsun Türkiye başından itibaren hem ülkemizde hem de sınırlarımızın dışında terörü destekleyen bütün politikaları reddetti, her zaman barıştan yana oldu. Çatışmayı siz tercih ediyorsunuz. Çünkü çatışma sizin beslendiğiniz temel kanal, oradan besleniyorsunuz."
HDP'li Oluç, Zengin'e, "Biz, 'Barış olsun, Türkiye herhangi bir savaş, çatışma ortamına düşmesin, sorunlarımızı diyalogla, müzakere ederek çözelim' diyerek mücadele ediyoruz" karşılığını verdi.
Bunun üzerine Zengin, şunları söyledi:
"Bizim böyle bir kastımız olsa bu kadar süredir AK Parti nasıl kazanacak? HDP Grubu, tarihinin en yüksek milletvekili sayısıyla Meclis'e geldi. Peki ne oldu da bu çukur eylemleri oldu? Ne oldu da sizin partinizin başkanı, partinizdeki insanlar neden bu çukur eylemlerine destek verdi, neden insanları sokağa çağırdı? Yasin Börü, adını sayamayacağım kadar çok insan, hayatını kaybeden askerlerimiz, onlarla alakalı şurada tek bir konuşma yaptığınızı halen görmedik. Bu yüzden insanımız barış istediği için AK Parti'ye oy veriyor; sizlerin teröre desteğini gördüğü için AK Parti'ye oy vermeye devam ediyor ve yine öyle olacak."
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da "Türkiye'ye tehdit olan terör örgütlerinin tamamının kumanda butonu aynı masada. Hal böyle olunca Türkiye'de 7 Haziran 2015-1 Kasım 2015 süreciyle ilgili herkesin kafası karışık, Türkiye'de herkes bu meseleye kuşkuyla bakıyor" dedi.
Altay, Meclis'in, meselelere deve kuşu gibi kafasını kuma gömerek bakamayacağını ifade ederek, "Böyle bir algı var, bunu biliyorum. Hiçbir partiyi de suçlamıyorum, bu meseleyi hep birlikte çözmemiz lazım" ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanvekili Celal Adan, tartışmanın sürmesi üzerine birleşime ara verdi.
CHP, HDP ve İyi Parti'nin, gündeme ilişkin grup önerileri müzakerelerin ardından yapılan oylamada kabul edilmedi.