İyi Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, 2023 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; "Enflasyonla şişirilmiş, gelirleri acımasızca faizcilere aktarılan bir seçim finansmanı bütçesidir bu. Geçen ek bütçede de ifade etmiştim, enflasyon vergisini AK Parti iktidarı sevdi” dedi.
2023 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu üzerindeki görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün başladı. 2023 yılı Bütçe Kanunu Teklifi ve 2021 yılı Kesin Hesap Kanun teklifinin geneli üzerindeki görüşmeler sürüyor.
İyi Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, bütçe üzerine yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
“2023 bütçesini görüşüyoruz. Bu 2023 bütçesi bize ne gösteriyor? Bütçelerde tabii ki biz, burada milletimizin bütçe hakkını savunuyoruz ve iktidarların, hükûmetlerin yaptıkları bütçelerde bu iktidarların, hükümetlerin istikametini bize aslında gösteriyor. Bir istikamet çiziyor ve bize bu istikametler hakkında da ipuçları veriyor. Benim gördüğüm kadarıyla bir kere bu istikamet son derece negatif bir tablo çiziyor, bu bütçeye herkes bir isim takıyor. Benim değerlendirmem şu anda bu bütçeyle milletin cebindeki üç kuruşun peşine düşülmüş durumdadır. Enflasyonla şişirilmiş, gelirleri acımasızca faizcilere aktarılan bir seçim finansmanı bütçesidir bu. Geçen ek bütçede de ifade etmiştim, enflasyon vergisini AK Parti iktidarı sevdi. Bu enflasyonla oluşan inanılmaz yüksek dolaylı vergilerle gerek bütçeler gerekse de anlıyoruz ki önümüzdeki seçim finanse edilecek. Bu yolun doğru ve hayırlı bir yol olmadığını ifade etmek isterim.
Nereden nereye geldik? Benim 2018 yılında ilk defa milletvekili seçildiğim günden beri, âdeta bir slogan gibi 2023 hedefleri konuşuluyordu, 2023 hedeflerinden bahsediliyordu. Nereye gitsem oranın AK Partili yetkilileri, hatta valileri 2023 hedeflerinden her çıktıklarında, konuşmalarda bir slogan gibi bahsediyorlardı. Neydi bu 2023 hedefleri? Toplam millî gelirimiz 2 trilyon dolar olacaktı, kişi başına düşen millî gelirimiz 25 bin dolar olacaktı. Ne oldu?
Önümüzde, tablo önümüzde. Maalesef olmadı, keşke olsaydı olmasını isterdim. Ülkemizin iyiliği bizim de iyiliğimizdir, ülkemizin kötülüğü ise bizim üzüntü kaynağımızdır her zaman için. 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi vardı, bugün 265 milyar doları konuşuyoruz. Yüzde 4,6 olarak hedeflenen işsizlik TÜİK'e rağmen, sipariş TÜİK rakamlarına rağmen, bugün 10,4. Bu iki türlü sorun oluşturuyor. Birincisi, bu rakamların erişilememiş olması.
İkincisi ise daha vahimi; böylesi afaki, hayalî rakamların milletimize, olamayacağı biline biline aktarılmış olması ve onlara umut pompalanması; eğer ki beceriksizlikle bu rakamlara ulaşılamadıysa son derece kötü, ülkemizi idare edenler hakkında vereceğimiz karnenin çok düşü k olmasına gerektirir ama hayır; beceriksizlikle değil, bile bile doğru söylenmemiş, bile bile insanlarımız kandırılmışsa o daha da kötü. Her ikisi de bu ülkeyi idare edenlerin bulundukları makamları boşuna işgal ettiklerinin işaretidir.”