İzmir Barosu'ndan 'açlık grevi' açıklaması: Yetkilileri, konuya acilen bir çare bulmaya davet ediyoruz

İzmir Barosu'ndan 'açlık grevi' açıklaması: Yetkilileri, konuya acilen bir çare bulmaya davet ediyoruz

İzmir Barosu tarafından; cezaevlerinde açlık grevindeki tutuklu ve hükümlülerle ilgili yapılan açıklamada, "Yetkilileri konuya acilen bir çare bulmaya davet ediyoruz" denildi. Leyla Güven’in açlık grevi eylemi devam ederken, cezaevlerindeki 5’i kadın 15 tutuklu ve hükümlü, bugünden itibaren 'ölüm orucu'na başlayacağını duyurdu.

İzmir Barosu'nun cezaevlerinde açlık grevindeki tutuklu ve hükümlülerle ilgili açıklaması şöyle:

"Türkiye çapında 98 cezaevinde yaklaşık 3 bin tutuklu ve hükümlünün sürdürmekte olduğu açlık grevi bugün itibariyle 15 kişi tarafından ölüm orucuna çevrilmiştir. Açlık grevi olgusuna yaklaşımlar farklılık gösterse bile unutulmamalıdır ki; bir insanın, taleplerini duyurabilmek için bedenini ortaya koyması temelde bir 'yaşam hakkı' meselesi olup yalnızca bireyi değil içinde yaşadığı toplumu ve devleti de ilgilendiren, tüm disiplinlerin korumak ve iyileştirmekle sorumlu olduğu bir konudur. Avukatlık Kanunu uyarınca insan haklarının savunulması ve geliştirilmesi görev ve sorumluluğunu taşıyan İzmir Barosu olarak, yaşam hakkının söz konusu olduğu her durumda, kişilerin kimliklerine bakılmaksızın hakkın kendisinin savunulması gerektiğine inanıyor ve yetkilileri ölüm oruçları daha ciddi bir aşamaya ulaşmadan konuya acilen bir çare bulmaya davet ediyoruz. İzmir Barosu, söz konusu süreçte hukukun kendisine tanıdığı yetkiler doğrultusunda sorumluluk almaya hazırdır."

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, sürdürdüğü açlık grevi eyleminde 174’üncü güne ulaştı. Türkiye’deki onlarca cezaevinde 136. günden bu yana Güven’in eylemine destek vermek için yüzlerce tutuklu ve hükümlü, süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi yürütüyor. Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi ve Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nden toplam 5 kadın, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi ile Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden de 10 erkek tutuklu ve hükümlü, bugünden itibaren “ölüm orucu”na başlayacağını duyurdu.