İzmir Büyükşehir Belediyesi, 'Plastik Atıksız Şehirler Ağı' protokolüne imza attı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 'Plastik Atıksız Şehirler Ağı' protokolüne imza attı

Akdeniz'de plastik kirliliğine dikkat çekmek için Fransa'dan yola çıkan Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) yelkenlisi 'Blue Panda', İstanbul'un ardından İzmir'e geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 'Plastik Atıksız Şehirler Ağına' katılmak için protokol imzalandı.İzmir Büyükşehir Belediyesi, plastik kirliliğini önlemek için Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF), 'Doğada Plastiğe İzin Yok' kampanyasına katıldıktan sonra, 'Plastik Atıksız Şehirler Ağı' protokolüne imza attı. Konak Pier'de gerçekleştirilen törende konuşan WWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, 6 milyondan fazla destekçisi ve üyesi olan, 104 ülkede faaliyet gösteren dünyanın en büyük doğa kuruluşu olduklarını söyledi. Bayar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün çevre ve iklim sorunların ürkütücü bir noktadayız. Hepimiz dönüm noktasındayız. İklim değişikliğini söylememe gerek yok. Her gün haberleri seyretseniz artık inkar edilemez hale geldi. Geçen hafta Birleşmiş Milletler'in (BM) yayımladığı son raporda, artık karbon salınımının, atmosferdeki ısıyı yüzde 2 artırımında bile tutamayacağı, bunun yüzde 3'e doğru gitmekte olduğu maalesef görülüyor. Dünyadaki bütün çabalara rağmen Amazon'daki yangınlardan, buzulların erimesine kadar hepinizin bildiği çok ciddi bir çevre felaketi ile karşı karşıyayız."

Doğadan talep edilen kaynaklar ağustos ayında tüketildi

Karbon salınımı ve insanoğlunun doğadan talep ettikleri ile doğaya bıraktığı ekolojik ayak izinin de bir tehdit olduğunu anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Bayar, "Biz bunun her yıl ölçümünü yapıyoruz. Bu sene insanoğlu doğadan talep ettiği kaynakları ağustos ayında tüketti. Yani son 4 ayını gelecek senelerden yemeye başladı. Bu sürdürülebilir bir resim değil. Korkunç bir tüketim, üretim ve atık döngüsü dünyayı sürdürülemez bir noktaya getirdi. Bunların en önemlisi plastik. Herhalde hiç takip dahi etmezseniz de her yerde karşınıza çıkan bir plastik atık meselesi var. Özellikle tek kullanımlık plastikler" dedi.

Geri kazanım yüzde 6

Türkiye'nin de en çok atık üreten ülkelerden biri konumunda olduğuna dikkat çeken Bayar, İzmir'in yalnızca yüzde 6 oranında atıklardan geri kazanım elde ettiğine dikkat çekti. Çöplerin yüzde 61 oranında karadaki çöplüklere gittiğini ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı, denizlere karışan ciddi bir kirlilik olduğunu da vurguladı. 

Plastik atıkların doğaya karışmadığı bir İzmir vaadi

Törende konuşan diğer bir isim olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise konuyla ilgili olarak, "Aşırı tüketim ve endüstriyel atıklar sonucunda plastik kirliliği ne yazık ki başta denizler olmak üzere tüm ekosistemi tehdit ediyor. Çağlar boyunca zengin bir ekosisteme sahip olan Akdeniz'de bu tehlike bugün çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Akdeniz'i kirleten atıkların yüzde 95'inin plastik maddelerden oluştuğunu ve bu atıkların yüzde 80'inin kara kaynaklı yani şehirlerde üretilen atıklar olduğu gösteriyor. Denizlerde yaşayan binlerce canlı plastik maddelerin yaşam alanları üzerinde bıraktığı etkilerden dolayı zarar görüyor" dedi.

2025 ve 2030 yılları arasında plastik atıkların doğaya karışmadığı bir şehir olmayı vaat ettiklerini söyleyen Soyer'in konuşmasının ardından imzalar atıldı. (DHA)