Kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye'nin kredi notunu negatif izlemeden çıkardı. Türkiye'nin notu, 'BBB-'de ve görünümü 'negatif' seviyesinde teyit edildi.
ABD ile ilişkilerin yumuşamasıyla birlikte TL'nin yeniden değer kazandığını ve cari işlemler dengesinin düzeldiğine dikkat çeken; bunların da ekonomi üzerindeki baskıyı azalttığını kaydeden JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, görünümün hâlâ negatif olduğunu belirterek "Bunun anlamı şu; ekonominin gelecek sene çok da pozitif olmasını beklemiyoruz" dedi.
Türk Lirası'nın Ağustos ayında kaydettiği sert düşüşle birlikte Türkiye'nin kredi notunun izlemeye alındığı belirtilen raporda, liranın faiz artırımı ve ABD ile ilişkilerin düzelmesinin etkisiyle toparlandığı ifade edildi. Cari işlemler dengesinin ithalattaki azalma ve ekonomik yavaşlamanın etkisiyle aylık bazda pozitife dönerek dış dengeyi iyileştirdiği ifade edildi. Kamu borcunun liradaki düşüş ve faiz ödemelerindeki artışa rağmen 2018 sonuna dek yüzde 35 seviyesinin altında kalacağının altı çizildi.
Öte yandan raporda, Türkiye'nin döviz rezervinin dış finansman ihtiyacının yüksek kalması nedeniyle düşüşte olduğu belirtildi. Hükümet politikaları ve dış ortama ilişkin belirsizliğin sürmesiyle refinansmanın aşağı yönlü baskıyla karşı karşıya olduğu ifade edilen raporda, tüm unsurlar değerlendirildiğinde JCR'nin Türkiye'nin kredi notunu "Kredi İzleme"den çıkardığını ve negatif görünümü teyit ettiği belirtildi.
Türk ekonomisinin düşük iç tasarruf ve kronikleşmiş cari işlemler açığıyla uzun zamandır makro ekonomik dengesizliklerini düzeltme ihtiyacıyla karşı karşıya olduğu ifade edilen raporda, reel GSYH artışının hükümet teşviklerinin etkisiyle 2017 ve 2018'de potansiyel büyümeyi (yüzde 5 civarı tahmin ediliyor) aştığı belirtildi.
Raporun yayınlanmasının ardından BloombergHT'ye konuşan JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, şunları söyledi:
"Bir nedeni politik taraftaki düzelme. Özellikle ABD ile ilişkilerin yumuşaması ve bununla TL'nin yeniden değer kazanması. Diğer sebep cari işlemler dengesindeki düzelme. Bu da ekonomi üzerindeki baskıyı azalttı."
"Bunun anlamı şu; ekonominin gelecek sene çok da pozitif olmasını beklemiyoruz. Enflasyon yukarı gidecek. TL'de volatilite çok yüksek, bu da risk teşkil ediyor. Ekonominin daralma süreci sürüyor. Bankacılık sisteminin kredi iştahı düşük. O yüzden görünümü negatifte bıraktık" diye konuştu.