Johnson'ın tartışmalı parlamentoyu tatil etme kararının ardından ilk istifalar

Johnson'ın tartışmalı parlamentoyu tatil etme kararının ardından ilk istifalar

T24 Dış haberler

Britanya Muhafazakar Partisi'nin parlamento parti denetçisi ve Avam Kamarası başkanı George Young, Başbakan Boris Johnson'ın parlamentoyu uzun süre tatil etme hamlesinden sonra istifa etti. Young'dan kısa süre sonra Muhafazakar Parti'nin İskoçya lideri Ruth Davidson da görevinden ayrıldığını bildirdi.

Başta Britanya'nın "Demir Leydisi" olarak anılan başbakan Margaret Thatcher olmak üzere birçok önemli siyasetçi ile çalışan ve Muhafazakar Parti hükümetlerinde daha önce bakanlık yapan 78 yaşındaki kıdemli siyasetçi istifa mektubunda, "Eski bir Avam Kamarası başkanı olarak parlamentonun tatil edildiği süre ve arkasındaki niyetten büyük memnuniyetsizlik duyuyorum" yazdı.

Young bazı eleştirilerin abartılı olduğunu düşünse de Johnson'ın sunduğu gerekçeleri yeterli bulmadığını ifade etti. Kıdemli siyasetçi alınan karar ile ilgili olarak "Bence tarihimizde kritik bir süreçte parlamentonun rolünü baltalıyor ve hükümetin Brexit politikası konusunda parlamentonun desteğine sahip olmadığı düşüncesini destekliyor" yorumunda bulundu. 

Brexit'te kalma hareketinin bir parçası olmadığını söyleyen Young, istifasının tamamen kişisel bir karar olduğunu ifade etti.

Muhafazakar Parti'nin İskoçya lideri Davidson da, "Kaçınılmaz olarak benim liderlik yaptığı süreçte çok şey değişti; hem kişisel hem de siyasi olarak" diyerek görevinden ayrıldı.

Başbakan seçilmesine giden süreçte ve 10 Numara'da geçirdiği günlerde sık sık "Ne pahasına olursa olsun 31 Ekim'de Brexit'i gerçekleştireceğiz" diyen Johnson'ın parlamentonun tatil süresini uzatması Britanya ve dünya basını tarafından "anlaşmasız Brexit ihtimalinin engellenmesi için bir girişim" olarak yorumlandı.