Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: Mart ayında 23 kadın öldürüldü, 19 kadının ölümü de şüpheli

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: Mart ayında 23 kadın öldürüldü, 19 kadının ölümü de şüpheli

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, mart ayında 23 kadının öldürüldüğünü, 19 kadının da şüpheli şekilde ölü bulunduğunu açıkladı. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2023 yılı mart ayı raporunu yayınladı. Rapora göre, mart ayında 23 kadın cinayeti işlendi, 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 23 kadından 8’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 2’si ekonomik bahane ile, 1’i bakım altında olduğu bahanesi ile öldürüldü. 12’sinin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 

Raporda yer verilen bilgiler ise şöyle:

Yüzde 39’u evli olduğu erkek tarafından...

"Mart ayında öldürülen 23 kadının 9’u evli olduğu erkek, 4’ü birlikte olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si babası, 2’si oğlu, 2’si tanıdığı biri, 1’i akrabası, 1’i eskiden evli olduğu erkek tarafından öldürülmüştür. Bu ay kadınların %39’u evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

Kadınların yüzde 70’i evlerinde öldürüldü

Kadınların 16’sı evinde, 4’ü sokakta, 1’i  otelde, 1’i iş yerinde, 1’i ormanlık alanda öldürülmüştür.  Bu ay öldürülen kadınların %70’i evlerinde öldürüldü. 

Kadınlar en çok kesici aletler ile öldürüldü

Bu ay öldürülen kadınların 12’si kesici aletlerle, 10’u ateşli silahlarla ve 1’i boğularak öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların %52’si kesici aletler ile öldürüldü.

"İstihdamdan uzaklaştırılan kadınlar daha korunmasız hale gelmektedir"

Kadınların çalışma durumlarını tespit etmek ise çok zor. Önemli olan bu verinin de basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu ay TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ‘ev işleriyle meşgul’ kadınların sayısı bir önceki yıla göre 65 bin daha arttı. Böylece TÜİK’e göre işgücü dahi sayılmayan kadınların sayısı 2022'de 9 milyon 982 bin oldu. TÜİK’in verileri bu şekilde açıklaması, kadın işsizliğinin gerçek boyutunun üzerini örtmeye çalışmaktır. Çalışma hayatına alınmayan ya da istihdamdan uzaklaştırılan kadınlar toplumda oluşan toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetleri tehlikelerine karşı daha korunmasız hale gelmektedir. Ulaşılabilen veriye göre kadınların 2’si bir işyerinde çalışıyor ve 21 kadının çalışma durumu bilinememektedir."