Kadın milletvekillerine pantolon vizesi

Kadın milletvekillerine pantolon  vizesi

T24- Anayasa Komisyonu’nda kadın milletvekillerine,  pantolon giymelerinin yolunu açtı. İç tüzüğün kılık kıyafeti düzenleyen maddesinde yapılan değişiklikle, kadın milletvekilleri Genel Kurul Salonu’na pantolonla girebilecek.  Anlam bütünlüğü açısından önergeyle  yeniden düzenlen madde de, “ Genel Kurul Salonu’nda  yer alan erkek milletvekilleri , Türkiye Büyük Millet Meclisi Teşkilatı memurları ve diğer kamu personelinden erkekler, ceket ile pantolon giyer;  kadınlar ise tayyör veya ceket ve pantolon giyer” dendi. Düzenlemenin gelecek hafta  TBMM Genel   Kurulu’ndan geçmesi bekleniyor.   

Şafak Pavey gelmediBasın ve kameraların yoğun ilgisi altında toplanan Anayasa Komisyonu’na,  protez bacağı açıkta kaldığı için pantolon düzenlemesine neden olan CHP’li Şafak Pavey  gelmedi.  Pavey’in  komisyon üyesi olmamasına rağmen  düzenleme görüşmelerine  gelebileceği tahmin edilmişti.  Kulislere,   Pavey’in  erken saatte programı olduğu bilgisi düştü.

Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Burhan Kuzu,  kısa bir girişin ardından önerge sahiplerine söz vermek istedi.  AKP Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül,  toplantıya gelmeyince ilk konuşmacı CHP’li Atilla Kart, ardından MHP Genel başkan Yardımcısı Faruk Bal oldu. İki erkek milletvekilinin ardından kendisine yer bulan AKP Adana Milletvekili Fatoş Gürkan,  düzenleme için “ Hayırlı olsun” dedi.  Bir çok erkek milletvekilinin ardından söz alan AKP Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu,  Komisyon Başkanı Burhan Kuzu’ya,  “ Yine her zaman olduğu gibi erkekler burada son sözü söylediler.  Oysa ilk söz isteyenlerdenim. Ama bana söz vermediniz” dedi.

Negatif ayrımcılık çıkışıKuzu,  Türkmenoğlu’nun bu çıkışına, komisyonun işleyişi ile yanıt verdi.  Sözlerinden geri adım atmayan Türkmenoğlu , “ Sayın başkan Biz, Anayasa’ya ‘pozitif ayrımcılık’ hükmü koyduk.  Ama siz Negatif ayrımcılık yapıyorsunuz”.