Kalbiniz saat gibi çalışsın

Kalbiniz saat gibi çalışsın
Bilim insanları, kalp dostu bir beslenme biçimiyle kalp krizinin habercisi sayılan kolesterolün yüzde 30 oranında azaldığını ortaya koydu. İşte yaşamı garanti altına alan o gıdalar: Keten tohumu: Oklahoma Üniversitesi günde 38 gram keten tohumu tüketmenin kolesterolü yüzde 14.7 oranında düşürdüğünü açıkladı. Kuruyemiş: Haftada en az dört kez bir avuç fındık, Antep fıstığı, badem ya da ceviz yemek kalp hastalığına yakalanma riskini yüzde 37 düşürüyor. Karpuz: İçindeki potasyum kan basıncını dengelemeye yardımcı olur, C vitamini ise damarlardaki iltihaplanmanın önüne geçer. Yeşil çay: Bir fincan yeşil çay içtikten yarım saat sonra damarlar rahatlamaya başlar. Tansiyon dengelenir ve kalp sağlığı korunur. Ispanak: Mineral, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşılar. Ayrıca damar tıkanmasını önleyen “;lutein”; maddesi bakımından zengindir. Tam tahıllar: Tam tahıllı ekmet ve makarna gibi besinlerden günde 2.5 porsiyon tüketmek kalp hastalığı riskini yüzde 21’;e kadar düşürebiliyor. Siyah fasulye: Günde ortalama 85 gram pişmiş siyah fasulye tüketmek kalp krizi geçirme riskini yüzde 35 oranında azaltıyor. Avokado: Doymamış yağ sayesinde kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Amino asitlerin damarda birikip tıkanma tehlikesini önler. Balık: Özellikle omega-3 bakımından zengin olan somon gibi balıkların haftada en az iki porsiyon tüketilmesi tavsiye ediliyor. Yağsız ve kaslı bir vücut için ay çekirdeği ve uskumru... İngiliz Men’;s Health dergisi yağın vücutta depolanmasının önüne geçen ve egzersizle birlikte tüketildiğinde kas gelişimine yardımcı olan gıdaların listesini yayınladı. İşte kas yapan gıdalar: Ananas: Protein sindirimini dengeleyen “;bromelein”; isimli enzimi içerir. Ay çekirdeği: İyi bir protein kaynağıdır. Kas gelişimine yardımcı olan besinlere ve E vitamini antioksidanına sahiptir. Ara öğün olarak bir avuç tüketilebilir. Uskumru: İçindeki omega-3 yağı ve proteinler egzersiz sonrasında vücudun artan protein ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Kivi: C vitamini, kasları ve eklemleri güçlü kılmaya yarayan kolajenin üretiminde önemli bir rol oynuyor. Bir kivi ise ortalama 74 mg C vitamini içeriyor. Hindi: Kaslarda bulunan “;glutamine”; isimli amino asidi içerir ve kas dokusu oranını artırır. Zencefil: Egzersizden sonraki kas ağrılarını dindirmede aspirinden daha etkili. Süt: Bir bardak tam yağlı süt, vücutta bulunan yağı azaltır kas dokusuna Kırmızı et: Yağsız etteki protein ve keratin vücuttaki yağ oranını azaltıp kas dokusunu geliştirir. Zeytinyağı: Doymamış yağ oranı yüksek olan zeytinyağı, kas dokusunu korur ve eklemlere kalkan olur. Kırmızı biber: Güçlü bir antioksidan olan ve kasları onaran C vitamini bakımından güçlüdür. Kırmızı olanlarda yeşile oranla yüzde 60 daha çok C vitaminin bulunur. Brokoli: Bu sebze C vitamini bakımından oldukça zengindir. Egzersiz öncesi ve sonrasında C vitamini takviyesi yapmak kasları güçlendirir. Buharda pişirilmeli. Yoğurt: Yoğurt bağırsaklardaki yararlı bakterileri artırır. Bu da protein sindirimini düzenler ve kas üretiminde kullanılan besinlerin emilimini kolaylaştırır. Ispanak: Antioksidan E vitamini ve kasları dayanıklı kılan “;octacosanol”; maddesi bakımından zengin. Yumurta: Kas üretimi ve onarımı için gerekli amino asitleri içerir. Yumurta sarısında bulunan D vitamini kasların sağlıklı kalmasını sağlar. Salatalık: Kabuğundaki “;silica”; maddesi vücudun kas dahil tüm dokularına koruma sağlar. Kahve: Georgia Üniversitesi araştırmasına göre kafein kasları daha dayanıklı kılar. Tahin: Çinko bakımından zengin olan tahin, hücre, DNA yapısı ve kasları korur. Vişne suyu: Kas ağrısını dindiriyor ve kaslara güç kazandırıyor.