Öğrenci kapasitesi 350 olan İstanbul Bahçelievler Cumhuriyet Anadolu Lisesi'ne bu yıl 650'nin üzerinde öğrenci kaydı yapıldı. Sınıf mevcutları 45’e çıkan okulda derslik sayısının yetersiz kalmasından dolayı öğrencilerin okul içinde gün boyu sınıf sınıf gezmek zorunda kaldığı belirtildi. Hatta öğrencilerin tabure üzerinde ders işlediği aktarıldı. Resim atölyesi, laboratuvar ve spor salonunun da boş olduğu zamanlarda derslik olarak kullanıldığı okul, "Eliminden gelen bir şey yok, sistem üzerinden okula çok fazla kayıt yapılmış" derken veliler duruma isyan etti.
Evrensel'den Vural Nusuhbeyoğlu'nun haberine göre, çocuğunun ‘Anne 45 kişi var, 3 derstir taburede oturuyoruz, belim ağrıdı’ isyanını aktaran bir veli, laboratuvarın sınıfa dönüştürülmesinin mümkün olmadığını çünkü sıraların olduğu bir durumda buranın ancak 10-12 öğrenci alabileceğinin kendilerine iletildiğini söyledi. Veli, öğretmenlerin de durumdan şikâyetçi olduğunu, böylesi bir ortamda iyi bir eğitim performansı elde edemeyeceklerini itiraf ettiklerini anlatarak, “Çocuğumu başka bir okula aldırmaya çalışacağım" dedi.
Kendilerine yaşatılanları “Çocuklarını imam hatibe göndermeyen anne babaları cezalandırıyorlar” diye değerlendiren veli, birçok yerde imam hatip kontenjanlarının boş olduğunu, hatta 4 katlı kız imam hatip okulunun 2 katının boş olduğunu belirtti. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un ‘İmam hatipler yüzde 99 dolu’ açıklamasını da eleştiren veli “Onlar da katlar boşken bizim çocuklarımız bir sınıf hatta sıraya sahip olmadan eğitim görmeye çalışıyor” diye tepki gösterdi. Konuya ilişkin aradığımız okulda ise yetkilelere ulaşamadık.
Bahçelievler Cumhuriyet Anadolu Lisesinde yaşananların Bayrampaşa, Kasaımpaşa ve Bakırköy gibi yerlerde yaşandığını belirten Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Mesut Mike, "Sorun her yerde" dedi. Bakırköy Anadolu Lisesi’nde de yer yokluğundan kaynaklı 8. Sınıfların Güzel Sanatlar Anadolu Lisesine aktarıldığını belirten Mike “Bu durum hem yeni sistemden hem de akademik eğitim veren Anadolu lisesi gibi liselerin kapatılmasından kaynaklanıyor. Bu okullara veli ve öğrencilerin talebi var ama bu okulların sayısı arttırılmıyor” dedi. birçok okulun imam hatibe bazı okulların da meslek lisesine dönüştürüldüğünü anlatan Mike “Böylece akademik eğitim veren okulların fiziki altyapısı yetersiz hale geldi. Bu da çocuklarını imam hatip ya da meslek lisesine göndermek istemeyen velileri borçla harçla çocuklarının geleceği için özel liselere göndermek zorunda bırakmak anlamına geliyor” diye konuştu.