Karadeniz'de ABD dronunu düşüren Rusya: Hava sahamızdan uzak durun

Karadeniz'de ABD dronunu düşüren Rusya: Hava sahamızdan uzak durun

T24 Dış Haberler

ABD'ye ait bir drone'un Rus uçaklarının müdahalesiyle Karadeniz'e düşmesinin ardından Moskova, Washington'a "hava sahasından uzak durmasını" söyledi. 

Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoli Antonov, "ABD ordumuzun sınırlarımızın yakınında kabul edilemez biçimde faaliyette bulunması kabul edilemez" dedi. 

Antonov, ABD dronunun Ukrayna'nın Rusya'ya yapacağı saldırılarda kullanabilmesi için istihbarat topladığını iddia etti. 

"Mesela Rusya'ya ait bir saldırı dronu New York veya San Francisco yakınlarında uçsa ABD hava ve deniz kuvvetleri ne tepki verirdi?" diye soran Antonov, Washington'a "Rus sınırları yakınlarında sorti yapmaya son verme" çağrısında bulundu. 

Kremlin, kazadan sonra ABD-Rusya arasında üst düzey bir temas olmadığını söyledi.

Pentagon, Rus savaş uçaklarının düşürmeden önce ABD drone'unun üzerine yakıt döktüğünü belirterek, "Bu sorumsuz, çevreye zararlı ve profesyonellikten uzak bir davranış" dedi. 

ABD, Rus uçaklarından birinin yakıt döktükten sonra drone ile temas ettiğini, böylece ABD'ye ait insansız hava aracının uçamaz hale geldiğini belirtti. 

Rusya, uçaklarının drone ile temas ettiği iddialarını reddediyor. Moskova, drone'un "sert manevra" yaptıktan sonra düştüğünü iddia ediyor. 

Ryder, henüz Rusya'nın drone'un kalıntılarına ulaşamadığını düşündüklerini ifade etti.

ABD, olaydan sonra Rusya'nın Washington Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.