Karamehmet'i Turkcell'de saf dışı bırakma planı

Karamehmet'i Turkcell'de saf dışı bırakma planı
Turkcell'i sahip olduğuyüzde 13,5 hisseyle yöneten Mehmet Emin Karamehmet, Turkcell'dehakimiyeti kaybetme riskiyle karşı karşıya. TeliaSonera ile Altimo'nun,Turkcell ve Megafon'daki hisselerini birleştirme kararı alması, GSMdevindeki ortaklık dengelerini tamamen değiştirecek.
 
GSM devi Turkcell'i kurduğukarmaşık ortaklık yapısı sayesinde yöneten Çukurova Grubu, Turkcell'deyepyeni bir süreçle karşı karşıya. Strateji savaşına sahne olanTurkcell'de dün yaşanan bir gelişme oyunda kartların yenidendağıtılmasına neden olacak. Mehmet Emin Karamehmet'in Turkcell'dekikontrolü TeliaSonera'ya kaptırmamak için bulduğu ve hisselerinidevrettiği Rus yatırımcı Altimo, TeliaSonera ile hisselerinibirleştirme kararı aldı. Altimo ve TeliaSonera bir başka anlaşmazlıkkonusu olan Rus Megafon'u da kapsayacak bir ortaklığa gittikleriniaçıkladı. Buna göre her iki grup da Megafon ve Turkcell'de kontrolettikleri hisseleri Amerika'da kurulacak olan yeni bir şirketedevredecek. Bu şirket Turkcell'de kontrolü eline alacak ve New YorkBorsası'na kote olacak.
 
Çoğunluk yönetimine geçiş
Bu durum Turkcell'deki karmaşıkortalık yapılarını biraz daha sadeleştirecek. Dün açıklanan anlaşmayakadar GSM devi Turkcell'in yüzde 13,5'ini Çukurova Grubu, yüzde13,2'sini Alfa Grubu (yüzde 4,99 doğrudan pay ve yüzde 8,18'i dolaylıpaylar), yüzde 37,09'unu TeliaSonera doğrudan ve dolaylı paylarsayesinde elinde bulunduruyordu. Eğer dün açıklanan anlaşma yürürlüğegirerse Altimo'nun yüzde 13,2, TeliaSonera'nın ise yüzde 37,09'lukTurkcell İletişim payı Amerika'da kurulacak olan dev GSM holdingindebirleşecek. Böylece kurulacak yeni holdingin Turkcell İletişim'dekidoğrudan ve dolaylı hisse payları toplamda yüzde 50,3'e ulaşacak. Yeniholding, Turkcell'de yüzde 50'den fazla paya ulaşacağı içinKaramehmet'in yüzde 13,5 payla Turkcell'i kontrol ettiği dönemi sonaerdirecek bir sürece girilecek.
 
Yeni bloğun gücü % 71
Bugüne kadar Karamehmet'e azınlıkhisselerle Turkcell gibi bir devi yönetme imkanı veren zincir en alttanitibaren kopmaya başlayacak. Turkcell'in yüzde 51'ini kontrol edenTurkcell Holding'te yüzde 52,91 paya sahip olan Cukurova TelecomHoldings bu kopuşun merkezi olacak. Cukurova Telecom Holding'in dünekadar yüzde 51'i Çukurova Holding, yüzde 49'u ise sadece Rus Alfa(Altimo) tarafından kontrol ediliyordu. Fakat yeni anlaşmayla birlikteartık Cukurova Telecom Holding'te Karamehmet'in ortağı sadece AlfaGrubu değil, Alfa-TeliSonera ortaklığı olacak. Bu değişiklik Çukurovave diğer ortaklarının Cukurova Holding'teki hissedarlık paylarını belkideğiştirmeyecek. Fakat Turkcell Holding'te yönetim kurulunun sandalyeyapısı tamamen değişmiş olacak. Turkcell Holding'te Karamehmetçoğunluğu, Alfa Grubu'nun sahip olduğu iki sandalye ve kendisine aitolan iki sandalye ile sağlıyordu. Dolayısıyla alınacak kararlardabirlikte hareket eden Alfa ve Çukurova grupları toplamda 4 sandalyesayısıyla 3 sandalyeye sahip TeliaSonera'nın etkisini blokeedebiliyordu. TeliaSonera'nın Alfa ile birlikte hareket etme kararındansonra artık Karamehmet'in yanında olan iki sandalye, TeliaSonera'nınyanına geçecek. Böylece Turkcell Holding'te bu iki grubun sandalyesayısı toplamda 5'e ulaşırken Çukurova Grubu'nun sandalye sayısı 2'dekalacak. Ki bu da kararlarda TeliaSonera-Alfa ortaklığının yüzde 71'likbir söz hakkına sahip olacağı anlamına geliyor.
 
Zaten Turkcell'le ilgili kararlarınbüyük ölçüde verildiği yer Turkcell Holding olduğu için kararmekanizmasındaki değişikliği bu resim net şekilde gösteriyor. FakatTurkcell İletişim'deki yönetim kurulu sandalye dağılımı da TurkcellHolding'tekine paralel şekilde değişmiş olacak. Turkcell İletişim'inyönetim kurulunda Rus Alfa Grubu'nu 2 kişi (Alexey Khudyakov, OlegMalis), Çukurova Grubu'nu 2 kişi (Mehmet Emin Karamehmet, Mehmet BülentErgin) ve TeliaSonera Grubu'nu 3 kişi (Tero Erkki Kivisaari, Colin J.Williams, Aimo Eloholma) temsil ediyor. Ruslar'ın Turkcell Holding'teolduğu gibi Çukurova Grubu'nun yanından kalkıp TeliaSonera'nın yanınaoturmasıyla birlikte yeni hissedar bloğu (TeliaSonera-Alfa) 5 sandalyeve kararlarda yüzde 71 paya sahip olurken, Çukurova Grubu 2 sandalyedeve kararlarda yüzde 29 payda kalacak.
 
Alfa'nın seçeneği yok
Burada kilit durumda olan grupolarak Alfa Grubu yani Altimo görünüyor. Fakat dün Rusya'da yapılanbasın açıklamasından sonra iki gruptan ortak gönderilen uyarıaçıklamasında dikkat çekilen davalar, aslında Alfa'nın çok da fazlaseçeneği olmadığını gösteriyor. Bunun sebebi ise TeliaSonera'nınCenevre'de Uluslararası Tahkim'de Çukurova'ya karşı açtığı ve kazandığıdava. TeliaSonera, Cenevre'de açtığı davada, Çukurova Grubu tarafındandaha önce kendisine satılan fakat hisse devri gerçekleşmeden aynıhisselerin Alfa Grubu'na devredilen yüzde 13,8 oranındaki hissesenedinin kendisine iade edilmesi talebiyle dava açmıştı. UluslararasıTahkim Turkcell'de dolaylı kontrol sağlayan bu hisselerinTeliaSonera'ya iade edilmesine karar vermişti. Eğer bu kararuygulanırsa zaten Alfa'nın elinde bulunan hisse senetlerininTeliaSonera'ya geçmesi gibi bir risk bulunuyor. Bu da Alfa Grubu'nu birtercih yapmak zorunda bırakıyordu. Alfa, ya Tahkim'in verdiği kararauyarak hisse senetlerini TeliaSonera'ya devredecekti. Ya da zaten ikigrubun ortaklık yaptığı ve ihtilaflı olduğu Rus GSM devi Megafon'dakisorunu da çözecek bir seçeneği tercih edip TeliaSonera ile iki ülkedede güçlerini birleştirerek yeni bir GSM holdinginin ortağı olacaktı.Dün alınan karar Alfa'nın ikinci seçeneği işaretlediğini gösterdi.
 
Çukurova davalarda sıkıştı
Çukurova Grubu ise her ikiortağıyla da ayrı ayrı ihtilaf yaşıyor. TeliaSonera'nın lehine gelenTahkim kararının dışında Çukurova Grubu'nun Alfa Grubu ile de birihtilafı var. Alfa Grubu, Çukurova Grubu'na verdiği borç sonrasındarehin olarak tuttuğu Turkcell paylarını, Çukurova Grubu'nun borçlarınızamanında ödememesini gerekçe göstererek mülkiyetine geçirmek istiyor.Bununla ilgili olarak Alfa'nın Virgin Adaları'nda açtığı dava isesürüyor. Yani bir yandan bu hisseleri Alfa'ya kaptırmamak için uğraşanÇukurova Grubu diğer yandan Tahkim'in verdiği aynı hisselerinTeliaSonera'ya devredilmesi yönündeki kararı arasında sıkışıp kalmışdurumda.
Çukurova Grubu, Referans Gazetesi'nin konuyla ilgili sorularına yorum yapmayacağı yanıtını verdi.TeliaSonera ve Alfa Grubutarafından yapılan açıklamalarda bundan sonra yaşanacak süreç ileilgili de önemli ipuçları veriliyor. Yapılan açıklamada, Alfa Grubu'nunTurkcell'de Çukurova Grubu'na ait dolaylı hisseleri satın almak içinteklif verebileceği TeliaSonera'nın bunu destekleyeceği, aynı şekildeTurkcell'in yüzde 51'ine sahip olduğu Fintur Holdings'te iseTeliaSonera'nın tüm hisselere talip olabileceği ve buna da AlfaGrubu'nun rıza göstereceği ifadeleri yer aldı. Bu da önümüzdekigünlerde Alfa Grubu'nun Çukurova Grubu'na elindeki hisseleri satmasıiçin bir teklif götürebileceği yönündeki sinyalleri güçlendirdi.Ortaklığın diğer önemli ayrıntıları
  • MegaFon'unüçüncü büyük hissedarı olan AF Telecom da ortaklığa davet edildi. AFTelecom daveti kabul ederse TeliaSonera ve Rus yatırımcıların yenişirket üzerinde söz hakkı ve hisse payı eşitlenecek.
  • Hiçbir büyük hissedar kurulacak şirket üzerinde diğer büyük hissedarın rızası dışında kontrol hakkına sahip olamayacak.
  • Yönetim kurulunda bağımsız üyeler olacak. Genel müdür de bu üyelerden biri olacak.