Karar yazarı Çalıkuşu: Sansür yasasıyla siyasi iktidarın yalan söylemesi serbest, muhalefetin doğru söylemesi yasak olacak

Karar yazarı Çalıkuşu: Sansür yasasıyla siyasi iktidarın yalan söylemesi serbest, muhalefetin doğru söylemesi yasak olacak

Karar yazarı Avukat Figen Çalıkuşu, iktidarın “dezenformasyonla mücadele” gerekçesiyle hazırladığı, muhalefetin ve basın meslek örgütlerinin “sansür yasası” olarak nitelendirdiği Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesini değerlendirdi.  

Çalıkuşu, şu ifadeleri kullandı:

"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayanın kim olduğuna, yayılan bilginin yanıltıcı mı gerçek mi olduğuna kim karar verecek? Ölçü kim?

Öyle anlaşılıyor ki iktidar yanlıları istedikleri yalanı söylerken, mesela Mersin saldırısında fütursuzca CHP’yi suçlarken kimse ses çıkarmayacak ama bu yalanları düzeltenler hapse girecek.

Siyasi iktidarın yalan söylemesi serbest, muhalefetin doğru söylemesi yasak olacak. Yasanın tek gerçek amacı bu… Yalanlarına inanılmaz bir sınırsızlık, doğrulara inanılmaz bir kısıtlama.

Kanun toplumsal ihtiyaç üzerine yapılır. Böyle bir susturma ve sansüre hangi toplum ihtiyaç duyar ki? Bu yasaya toplumun değil ama birilerinin ihtiyacı olduğu kesin. Gerçeklerden korkan ve kaçan birileri bunlar. Oturdukları koltuklardan kalkmak istemeyen birileri…" 

Yazının tamamı için tıklayın.