Karar yazarı Kahveci: Düşük faiz bir beladır, uzun vadede ülkeyi batırır

Karar yazarı Kahveci: Düşük faiz bir beladır, uzun vadede ülkeyi batırır

Karar yazarı İbrahim Kahveci, düşük faize dayalı ekonomi politikasının başarısız olacağını ve ülkeyi batıracağını yazdı.

Kahveci, yazısında, Euro Krizi'nde Yunanistan'ın düşük faiz ve verimsizlikle batışa sürüklendiğini hatırlatarak, şöyle dedi:

"2015 yılından beri bu konuyu sıkça yazarım. Düşük faiz bir beladır, uzun vadede ülkeyi batırır... Tıpkı yüksek faiz gibi.

Düşük faiz ve ucuz emek birleştiğinde ne olur?

Olaylara kısa vadeli tek etki ile bakmak uzun vadeli sonuçları görmeyi engeller. O nedenle çok yönlü ve uzun vadeli bakış önemlidir.

Bugün düşük faiz politikası yanına bir de ucuz işçilik politikası ekledik. Adeta ucuzluk rüzgârı estirmek istiyoruz ama tam tersine aynı dönemde ürünlerimiz pahalandı.

Mevcut yönetim için şu tespitimi unutmayın: 'Ne yapıyorlarsa tersini söylüyorlar veya ne söylüyorlarsa tersini yapıyorlar.'

Mesela faiz karşıyız deyip nerede ise bütün ekonomi paketleri kredi-faiz paketi olmuştur. Faize karşı olan kim veya hangi anlayış sürekli 'kredi paketi' açıklar?

AK Parti geldiğinde bu ülkede kullanılan kredi büyüklüğü ülke gelirinin yüzde 13,0’lerindeydi. Bugün bu oran yüzde 75’lere çıktı. Tüm varlığımız ile ülkeyi krediye boğduk.

Şimdi asıl soruyu soralım: Bunca kredi karşısında yatırım, verimlilik, gelir veya refahımız mı arttı?

Maalesef bunca kredi karşılığında elde ettiğimiz sonuç nerede ise sıfır...

Ne teknolojimiz gelişti ne de verimliliğimiz arttı. Adeta verimsizlik ve fakirliğe hapsolduk."

Yazının tamamı için tıklayın