Katar, maaşları zamanında ödenmediği için protesto gösterisi düzenleyen göçmen işçileri sınır dışı etti

Amnesty International

Katar, maaşlarını zamanında alamamalarını protesto eden onlarca göçmen işçiyi işten çıkardı ve sınır dışı etti.

Doha'dan yapılan açıklamada, işçilerin "kamu güvenliği kurallarını" ihlal ettikleri için işten çıkarıldığı ve bazılarının sınır dışı edildiği bildirildi.

Middle East Eye haber sitesine değerlendirmelerde bulunan Equidem isimli işçi hakları örgütü Başkanı Mustafa Qadri, en az 60 kişinin işten çıkarıldığını belirterek "Durum şok edici. Sadece, Katar, işçileri hızlı bir şekilde sınır dışı ettiği için değil, işçilerini maaşını ödemeyen şirketlere aynı hızda ceza verilmediği için" dedi. Qadri, işçilerin ağırlıklı olarak Bangladeş, Nepal, Hindistan, Mısır ve Filipinler'den geldiğini sözlerine ekledi.

BBC'de yer alan habere göre, işçiler, Al Bandary isimli şirket için çalışıyordu. Haberde, bazı işçilerin yedi aydır maaş alamadığını belirtildi. BBC'ye yazılı bir açıklama gönderen Katar hükümeti ise, Al Bandary şirketinin inceleme altında olduğunu ve ödenmeyen bütün maaşların ödeneceğini belirtti. 

İşten çıkarılan işçilerin 2022 Dünya Kupası hazırlıkları kapsamında mı çalıştığı konusunda somut bir bilgi yok. Ancak, son yıllarda, Katar'ın Dünya Kupası hazırlıkları sırasında işçileri ağır çalışma koşulları altında çalıştırdığı yönünde birçok haber çıkmıştı.