Kırklareli’nin Kofaz ilçesine bağlı Kula köyünde tamamı ormanlık alanda kayyum tarafından yönetilen Koza Altın İşletmeleri şirketi gümüş ve altın madeni açmak istiyor. Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başladı. Proje kapsamında patlatma yöntemiyle çalışılması planlanıyor. Yılda 312 gün patlatma yapılması öngörülüyor.
Halk TV'den Hazal Ocak'ın özel haberine göre şirket geçen günlerde bakanlığa başvurarak altın – gümüş madeni projesi tanıtım dosyasını sundu. Dosyada şirket tarafından Kula köyü civarında 18,2 hektarlık sahada “altın – gümüş madeni” yapılmasının planlandığı anlatıldı. Söz konusu alan Kırklareli il merkezinin kuş uçuşu 27 km kuzeyinde, Kofçaz ilçe merkezinin 11 km kuzeydoğusunda yer alıyor. Proje alanına en yakın yerleşim birimi ise yaklaşık 3 km kuzeyinde yer alan Kula köyü.
Dosyadaki bilgilere göre proje kapsamında yaklaşık 371 bin 250 ton cevher üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor. Ocakta açık ocak işletmeciliği yöntemi kullanılmak isteniyor. Alanda patlama yöntemi kullanılması da planlanıyor. Bu kapsamda hafta sonu pazar günleri ve resmi tatil günleri hariç yıllık 312 gün patlatma yapılması öngörülüyor.
Proje alanının tamamı ormanlık alandan oluşuyor. Dosyada projenin orman mühendisliği açısından değerlendirilmesi kısmında yer alan ifadeler dikkat çekiyor. Bu bölümde “Sonuç olarak; madencilik faaliyetinin yapılacağı alanın orman alanlarından oluşması, faaliyete engel teşkil etmemekle birlikte, ilgili kanun ve yönetmelik kapsamında hazırlanacak raporlar, yerine getirilecek taahhütler, madencilik faaliyeti öncesi ve sonrası alınacak önlemler ve ilgili Bakanlıkların kontrolü ve denetimleri ile doğanın minimum hasar ile kendisini hızlıca yenilemesini sağlayacaktır” deniliyor.