Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan ve Kanadalı Alamos Gold’un siyanürlü Kirazlı Altın işletmesi altın madeni tehdidi altındaki Atikhisar Barajı şimdi yeni bir tehlikeyle karşı karşıya. Proje başvurusunda bulunan Orta Truva Madencilik, Kanadalı birer altın madeni şirketi olan TECK Madencilik ve Pilot Investment Inc.’nin ortak kuruluşu. Pilot Investment ise “Newmont” isimli maden şirketinin alt kuruluşu. Burada dikkati çeken şey Newmont’un dünya kamuoyunda “New monster” yani ‘Yeni canavar’ olarak bilinen bir altın tekeli olması.
BirGün'den Demet Sargın'ın haberine göre yaşam savunucuları, faaliyetin “kuvars” araması olarak ve 25 hektarın altında gösterilmesinin ‘ÇED gerekli değildir’ kararının alınması için ve sürecin hızlı başlaması için bir hile olduğu kanaatinde.
Son zamanlarda maden firmalarının arama aşamasında tepki çekmemek için altın olduğunu belirtmeden kuvars madeni başvurusu yaptıklarını dile getiren Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, bu duruma dair somut örnekler de verdi. Balıkesir’in Havran ilçesinde bulunan Demirtepe Altın Madeni’nin ÇED sürecinde kuvars işlemleri yaptırdığını ancak altın araması yaptırdığını söyleyen Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Atikhisar zaten büyük bir tehlike altında. Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik orada binlerce ağacı yok etti. Barajdaki su da ayrı bir tehlikede. Çünkü siyanürlü madene çok yakın. Ama bu yeni sözde kuvars madeni baraja diğerinden bile daha yakın. Sadece 4 buçuk kilometre.”
Konuyla ilgili bir basın açıklaması da yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği “Atikhisar Barajı koruma havzasında yeni bir altın madeni projesi daha. Biz biliyoruz ki, “kuvars çıkaracağız” söz koca bir yalan ve kandırmacadır. Bölgeye sessiz sedası, ÇED’siz girmenin bir yoludur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sesleniyoruz, projenin konumu, bölgenin doğal yapısı ve mevcut altın madenciliği projeleri ile birlikte bölgenin toprak ve su varlıkları üzerindeki kümülatif etkilerinin değerlendirilebilmesi açısından söz konusu proje için “ÇED Gerekli Değildir” kararı vermeyin. Bizi kandırmayın. Enerji Bakanlığı’na sesleniyoruz: Bu proje derhal iptal edilmelidir. Sürecin takipçisi olacağız.”
Dernek konuyla ilgili, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve Çanakkale Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne de dilekçe yazarak “ÇED gerekli değildir kararı vermeyin” çağrısında bulundu.