Dünyanın dört bir yanındaki erkeği ve bazı durumlarda da kadınları etkileyen, hatta Türkiye'nin özellikle Körfez bölgesinden gelenlerce bir 'sağlık turizmi cenneti' olarak görülmesini de sağlayan saç dökülmesi, kelliği tek bir şapkayla engellemek, bu durumdan kurtulmak mümkün olabilir mi? ABD’deki Wisconsin–Madison Üniversitesi’nden mühendisler öyle olduğunu düşünüyor.
ACS Nano’da yer alan çalışmayla paylaşılan ve ağır bir pile veya karmaşık elektronik devrelere ihtiyaç duymadığı için şapka içerisinde de kullanılabileceği kaydedilen yeni bir cihaz, enerjisini vücudun gündelik hareketlerinden elde ediyor ve deriye hafif, düşük frekansta elektrik akımları vererek saç köklerini saç üretmeleri için yeniden harekete geçiriyor. Bunun da kafa derisinin detaylarını karşısındakilerle paylaşan kellere gür saçlar vadetmese de kelliğin erken emarelerini tersine çevirebileceği düşünülüyor.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, 'kelliği şapkayla çözmesi' mümkün gözüken buluşun çalışma ekibinde yer alan, enerjisini vücuttan alan tasarımlar ve üretimler konusunda dünya çapında tanınan bir uzman olan Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Profesörü Xudong Wang, daha önce de yara iyileşmesini hızlandıran elektrikli sargıların ve kilo vermek için hafif elektrik akımlarıyla mideye tokluk hissi veren implantların öncüsü olmuştu. Wang, yeni buluşlarının da 'saçın yeniden oluşumu için çok pratik bir çözüm olacağını' düşünüyor.
Nanojeneratör ismi verilen çok sayıda küçük aygıtın gündelik hareketlerdeki titreşimlerin elektrik gücüne dönüşmesini sağladığını kaydeden ve elektrik uyarımlarının pek çok farklı vücut işlevini destekleyebileceğini belirten Wang şunları söyledi: "Bizim çalışmamıza kadar, hafif ama etkili uyarımlar gönderen düşük maliyetli gerçekten iyi hiç bir çözüm yoktu."
Saçı dökülen farelerle yapılan karşılaştırmalı test cihazın piyasada bulunan iki farklı kellik ilacı kadar etkili sonuçlar verdiğini gösterdi. Wang’e göre kullanılan enerji o kadar az ki sadece çok küçük yan etkiler yaratabilir. Ayrıca sistemin kendiliğinden devreye girdiğini belirten Wang, cihazın çok basit ve kolay bir kullanıma sahip olduğunu da sözlerine ekledi. Teknolojinin patentini alan mühendisler yakında insanlar üzerinde testlere başlamayı planlıyor.