Kerkük için çözüm savaş değil Anayasa

Kerkük için çözüm savaş değil Anayasa

T24- Kuzey Irak lideriBarzani, Türkiye'de gördüğü karşılamadan etkilendi, "Bize gösterilensıcak karşılamaya çok teşekkür ederiz. Davutoğlu'nun Erbil ziyaretiilişkileri doğru noktaya götürdü. Açılım politikası için sayınBaşbakan'a takdirlerimi sunuyorum" dedi.

 

Kuzey IrakKürt yönetimi lideri Mesut Barzani, uzun süredir beklenen Türkiyeziyaretine başladı. Mesut Barzani ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu,yaptıkları ikili görüşmeden sonra kameraların karşısına geçereksoruları yanıtladı.

 

Davutoğlu, K. Irak yönetimiyle ortakbir enerji ve ticaret stratejisi geliştirileceğini belirterek, "THY'ninErbil seferlerine başlamasını planlıyoruz" dedi. Dışişleri Bakanı'nınPKK'ya yönelik mesajları da vardı:

 

"Kardeşliğimize fitnetohumunu eken terör faaliyetleridir. Terörün olduğu yerde barış olmaz,bu konuda işbirliği bekliyoruz. Tüm Iraklılar kardeşimiz.Bağdat-İstanbul hattında barış içinde bir dünya kuracağız."

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan'ın Irak'ı ziyaret edeceğini de açıkladı:

 

"Bölgeyeziyaretlerimiz doğal, tarihi ziyaret olarak bile adlandırılmamalı.Bağdat'ta hükümet kurulunca sayın Başbakan Irak'ın her şehrine gidecek.Erbil başta olmak üzere ziyaretlerimiz artacak."

 

MesutBarzani ise Ankara'da gördüğü karşılamadan memnundu. Barzani, sözlerine"Bize gösterilen sıcak karşılamaya çok teşekkür ederiz, dostlarlabirlikteyiz" diyerek başladı. Barzani, şöyle devam etti:

 

"Davutoğlu'nunErbil ziyareti ilişkileri doğru noktaya götürdü. Türkiye Irak içinBatı'ya açılan köprü ülkedir. Açılım politikası için sayın Başbakan'atakdirlerimi sunuyorum. Ziyaretim ilişkimizi daha da geliştirmektedir."

Barzani, filo saldırısında hayatını kaybedenler için 'üzgün'Birbasın mensubunun, İsrail'in Gazze'ye yönelik ambargosunusertleştirdiğini ve Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısındainsanların hayatını kaybettiğini hatırlatarak, buna tepkilerinin neolduğunu sorması üzerine Barzani, sivil insanların hayatınıkaybetmesinden üzüntü duyduklarını ifade etti.Türkiye, Irakve ABD arasında yapılan üçlü mekanizma toplantısında bir eylem planıüzerinde mutabakata varıldığını anımsatan bir basın mensubunun, "Sizinbugün verdiğiniz mesajlar var mıdır? Bölgesel yönetimden PKK ilemücadelede somut adımlar bekleyecek miyiz?" sorusunu ise Barzani,"Hiçbir şekilde şiddetin devam etmesinin yanında değiliz. Türkiye'ningüvenliğini de kendi güvenliğimizden ayrı görmüyoruz. Üzücü olaylarınsona erdirilmesi için tüm çabalarımızı göstereceğiz" diye yanıtladı.

 

Kuzey Irak lideri Barzani, Davutoğlu'nun PKK mesajlarına hemen yanıt verdi:

 

"Sivilhalka yönelik saldırıdan çok üzgünüz, biz şiddetin devam etmesindenyana değiliz. Konu hakkında bütün çabayı göstereceğiz." 

'Kerkük için gerekirse savaşırız'dan 'Çözüm yolu Anayasa'ya

Kerkükiçin 6 yıl önce "Gerekirse savaşırız" dediği hatırlatılarak, bugüntutumlarının ne olduğu sorulan Barzani, Kerkük konusunun çözümü içinanayasanın bir çizgi belirlediğini kaydederek, "Anayasanın dışındaherhangi bir çözüm istemiş değiliz. Bunun çözüm yolunu anayasabelirlemiştir. Anayasada yer alan 140. maddenin uygulanmasınıistiyoruz" ifadelerini kullandı. Kerkük'te referandumu öngören maddeuygulanmalı."

Barzani: Salonda bayrak olup olmadığına bile dikkat etmedim

 

Basıntoplantısında bir gazeteciden sürpriz bir soru geldi. Gazeteci, basıntoplantısı yapılan salonda neden Irak bayrağı olmadığını sordu.

 

SoruyaDavutoğlu, "Salonda bayrak olmamasının özel bir anlamı yok, Irak'tangelen herkes Irak vatandaşıdır ve Irak'ın bayrağı olur" yanıtını verdi.Barzani ise "Bayrak olmadığına dikkat bile etmedim" dedi.

  

METE ÇUBUKÇU: BAŞKAN BARZANİ'NİN TEYİDİDİR

  

NTV Haber Müdürü ve T24 yazarı Mete Çubukçu, Yazı İşleri programında Barzani'nin Türkiye ziyaretini değerlendirdi.

 

Bölgeyi en iyi bilen gazetecilerden Çubukçu'nun yorumu şöyle:

 

"Barzani'ningelmesi Türkiye-Kuzey Irak ilişkilerinin ulaştığı zirve denilebilir.Ankara'nın tercihi, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ni çok fazla kaalealmamaktan yanaydı ancak özellikle Murat Özçelik ve Ahmet Davutoğlu'nunçabalarıyla K.Irak yönetimi de görüldü.

 

Bir anlamdameşrulaştırmak veya kabul etmek de diyebiliriz. Bu ziyaret veya davet,Barzani'nin bir şekilde bölgesel Kürt yönetiminin başkanı olduğununteyididir. Çünkü, o tarafta uzun yıllardır davet beklentisi vardı.Davetle iki üç yıldır devam eden ılımlı hava  en üst seviyeye ulaştı.Geçtiğimiz yıl orada konsolosluk açıldı, konsolos atandı. Sonyıllardaki en önemli adımlardan biridir."