Koç Üniversitesi, 'basın özgürlüğü' konulu sunumu iptal etti; gerekçe "aşırı uç koşullar"

Koç Üniversitesi, 'basın özgürlüğü' konulu sunumu iptal etti; gerekçe "aşırı uç koşullar"

Koç Üniversitesi’nde 5. kez düzenlenen Türk Siyasi Ekonomi Topluluğu (TPES) Disiplinlerarası Atölye’de New York City University’de öğretim görevlisi olan Yasemin Yılmaz’ın sunumu "Türkiye'de aşırı uçtaki akademik koşullar..." gerekçe gösterilerek iptal edildi. Yılmaz, sunumunun iptal edildiğini Facebook hesabından açıkladı.

İki ay önce kabul edilmişti…

Yılmaz, 20-21 Temmuz’da Koç Üniversitesi’nde Türkiye ve Latin Amerika karşılaştırmaları üzerine düzenlenecek atölyeye katılacaktı. Atölyede akademisyenin, ‘Elitlerin Çıkarları ve Medyaya Baskı: Türkiye ve Venezuela Örnekleri’ başlıklı makalesini sunması bekleniyordu. Zira makale iki ay önce kabul edilmişti.

Gerekçe: Aşırı uçtaki akademik koşullar 

Ancak Yılmaz’a gönderilen e-mail’da, ‘makalenin ‘Türkiye’de akademik çalışma açısından aşırı uçtaki koşullar göz önünde bulundurulduğunda, atölyeye katılan herkes için olası sonuçlar göz önünde bulundurularak program dışına alınan makalelerden biri olduğu’ belirtildi. Buna göre, atölyenin organizatörleri söz konusu makalenin resmi programda veya atölyede yer almasını istemedi. E-mail’da bu karar ‘kötü haber’ olarak tanımlanırken, Yılmaz’dan özür dilendi.

"Akademik korkaklık"

Yılmaz kararı Facebook hesabından, “Sevgili dostlar, eğer hâlâ otosansüre veya akademik korkaklığa dair metinlere/örneklere ihtiyaç duyuyorsanız buyrun” ifadeleriyle duyurdu. Yılmaz mesajında kararın ‘ironik’liğine de vurgu yaptı: “İronik biçimde, makalem Türkiye ve Venezuela’da basın özgürlüğünü ele alıyor; seçkinlerin hükümetin siyasi ve ekonomik projesini desteklediği ortamlarda ifade özgürlüğünden ödün vereceğini savunuyordu.”