Kolombiya’da Devlet Başkanı Ivan Duque'nun “Sürdürülebilir Dayanışma Yasası” adı altında çıkarmayı planladığı vergi reform paketi nedeniyle başlayan protestolarda en az 17 kişinin hayatını kaybettiği, 846 kişinin yaralandığı bildirildi. Öte yandan reform paketi tepkiler nedeniyle geri çekildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Amerika Kıtası Direktörü José Miguel Vivanco yaptığı açıklamada, şiddetten en çok etkilenen şehirlerden olan Cali'de 1 kişinin polis tarafından öldürüldüğünün doğrulandığını ifade etti.
TIKLAYIN: Kolombiya’da protesto edilen vergi reformu paketi geri çekildi
Örgüt, protestolar sırasında 940 polis şiddeti vakası yaşandığını aktarırken, polis tarafından 8 göstericinin daha öldürülmüş olabileceğini ve soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.Geçtiğimiz eylül ayında Kolombiya'da polis şiddetine karşı başlayan gösterilerde de 13 kişi hayatını kaybetmiş, 75 kişi yaralanmıştı.
Kolombiya Maliye Bakanı Alberto Carrasquilla, Yardımcısı Juan Alberto Londono ile birlikte vergi reformu protestolarının ardından Duque’ye istifasını sundu. Carrasquilla ve Londono’nun Duque ile görüşmesi bekleniyor. Carrasquilla, şiddetle reddedilen vergi reformu önerisini gündeme getiren kişi olarak biliniyor.
Vergi reformu ile birlikte en az 3 milyon asgari ücretli işçi gelirleri nedeniyle şu anda muaf olduğu gelir beyannamesini sunmak zorunda kalacaktı. Reform ile çok düşük ücret aldıkları için vergiden muaf olan milyonlarca işçinin vergi ödemek zorunda kalması bekleniyordu. Asgari ücretin aylık 250 dolar olduğu ülkede, tasarının kabul edilmesi ile aylık ücretin 200 doların altına düşeceği öngörülüyordu.
Reform paketi ile ürün ve hizmetler için KDV'nin artırılması ve vergi mükellefi sicilinin genişletilmesi ile hükümetin 6.8 milyar dolar vergi toplaması hedefleniyordu. Toplanacak vergiler ile salgının neden olduğu ekonomik krizin etkilerinin hafifletilmesi planlanıyordu.