"Köprü cezalarının iptali yetmez, İBB Ulaşım Koordinasyonu Merkezi'nde tüketici temsiliyeti sağlanmalı"

"Köprü cezalarının iptali yetmez, İBB Ulaşım Koordinasyonu Merkezi'nde tüketici temsiliyeti sağlanmalı"

Tüketiciyi Koruma Derneği (Tükoder) Genel Başkanı Aziz Koçal, AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un köprülerle alakalı bazı vatandaşlara verilen yüklü miktardaki cezaların iptali için Meclis Başkanlığı'na teklif sunulacağı açıklamasını değerlendirdi. Koçal, mağdur olan vatandaşların cezalarının iptalinin tek başına çözüm için yeterli olmayacağını söyledi. Koçal'a göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) Ulaşa-ım Koordinasyon Merkezi (UKOME) içinde tüketici temsiliyeti de sağlanmalı.

AKP'nin İBB adayı Binali Yıldırım, köprü cezalarıyla ilgili bir düzenleme yapılacağını açılamış, AKP'li Mehmet Muş da cezaların iptali için Meclis Başkanlığı'na teklif sunulacağını söylemişti. Tükoder Genel Başkanı Aziz Koçal, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Koçal'ın açıklaması şöyle:

"Bilindiği üzere; 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden geçişle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) kararı doğrultusunda 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle geçerli olan geçiş yasağına uymadıkları gerekçesiyle kesilen para cezalarından 31 Mart seçimlerinin ardından haberdar olan ve 120 bin TL'ye varan fahiş cezalar sebebiyle mağduriyet yaşayan yüzlerce mağdur, bir ayı aşkın süredir çeşitli eylemler ve yetkili kurum ve kuruluşlara yaptıkları başvurularla seslerini duyurmaya çalışıyorlardı.

"Tüketici örgütlerinin yaptığı başvurular reddedildi" 

Ulaşım Koordinasyon Merkezi kararlarına istinaden uygulanan geçiş yasakları nedeniyle Benzer bir af 31/12/2018 Tarihi itibariyle de çıkmış olduğunu da dikkate alırsak, sorunun nedenlerini, alınan kararların uygulanabilirliğini, ve yöntemlerini  iyi irdelemek gerekmektedir. Tüketicilerin bütününü ilgilendiren bu kararların alınmasında tüketici temsil edilmemektedir. Oysa Temsil hakkı Evrensel Tüketici Haklarından biridir. Tüketici Örgütleri olarak bu yönde yaptığımız tüm başvurular, yasada mevcut olmadığı gerekçeci ile ret edilmiştir.

10/07/2004 Tarih 5216 sayılı belediyesi kanunu 9.cu maddesi ve Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinin 17.ci maddelerinde gerekli düzenlemelerin yapılarak Ulaşım Koordinasyon Merkezi oluşumunda Tüketici temsiliyetinin (Tüketici örgütleri temsilcisi) sağlanması için gerekli düzenleme de meclise verileceği söylenen yasa teklifine ilave edilmelidir. Aksi taktirde bu tür ve benzeri mağduriyetler yaşanmaya devam edecektir. 

Ulaşım Koordinasyon Merkezi, vatandaşların mağdur olduğu bu kararı gözden geçirmeli ve camlı panel vanların geçişine izin vermelidir. Ayrıca UKOME Tüketicileri ilgilendiren her türlü karardan tüketicilerin bilgilendirilmelerini sağlamalı. Trafik ile ilgili alınan kararları Vatandaşların göreceği şekilde tabelalar asılmalıdır.

Cezaların af edilmesi için mücadele eden mağdurların örgütlü gücü, başarıya doğru gitmektedir. Bu mücadeleyi verenler, mağduriyetleri bittikten sonra diğer başka mağduriyetlerin yaşanmaması için  tüketicilere de destek vermek ve örgütlü olmak için tüketici derneklerine üye olmalı ve bu örgütlü yapı içerisinde haksızlıklara karşı mücadeleye devam etmeliler."