Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi Başkanı Eczacı ve Farmakognozi (Doğal ve bitkisel ilaçlar bilimi ) uzmanı Prof. Dr. Murat Kartal yeni tip Koronavirüs'ten (Kovid-19) korunmak için soğan, sarımsak, sirke tüketilmesini ve elleri sabunla bol bol yıkanması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Murat Kartal, bağışıklığın güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Gribin de aşısı var ama her sene virüs kılık değiştiriyor." diye konuştu.
Sabah gazetesinin haberine göre; Soğan ve sarımsağın bolca tüketilmesinin önemine değinen Kartal, "Benim 4 S dediğim formülü, yani soğan, sarımsak, sirke ve sabun kullanın. Adaçayı ile gargara yapın. Soğan, sarımsak çok tüketin. Özellikle çiğ tüketmeye gayret edin. Soğanı salatalara bol bol doğrayın. Sarımsağı zeytinyağına yatırarak daha da güçlendirin. Cacıklara, salatalara, çorbaların içine bol bol karıştırın. Soğan ve sarımsak en güçlü koruyucu. Mikrop, virüs öldürücü.Sirkenin antibakteriyel ve dezenfektan ektisi var. Doğal sirke, içerdiği biyoaktif bileşenlerden kaynaklı olarak hücrelerdeki oksidasyonu önleme, antidiyabetik, antimikrobiyel, antitümör, antiobezite, antihipertansif ve kolesterol düşürücü etkilere sahip olma gibi fonksiyonel pek çok özelliğe sahiptir. Sirkeyi sofranızdan eksik etmeyin." dedi.
Antibakteriyeller yerine normal sabunların tercih edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Murat Kartal, "Eller çok sık yıkanmalı. Antibakteriyeller virüslerle birlikte vücudun doğal florasını da yok ederler ki bu flora bizim bağışıklığımızın yüksek tutulmasında çok önemli rol oynar. Eskiden 5 kere el yıkıyorsak, şimdilerde 20 kez yıkamalıyız. Toplu taşıma aracına mı bindiniz.İndiğiniz de ilk işiniz ellerinizi yıkamak olmalı. El yıkama süreniz 20 saniyeden az olmamalı. Ellerimizi detaylı olarak yıkamalıyız. Parmak aralarını iyice temizlemeliyiz. Örneğin, toplu taşımaya bindiniz. Oradan sonra kafeye gideceksiniz. Kafeye girdiğiniz gibi ilk iş ellerinizi yıkayın." ifadelerini kullandı.