Darbe girişimi soruşturmasına giren özel haberleşme uygılaması ByLock’u kullananlar arasında siyasiler, hâkimler, savcılar, polisler ve üst düzey bürokratların olduğu iddiası kulisleri hareketlendirdi. Sisteme girdiği saptanan 479 hâkim ve savcı olduğu iddia ediliyor. Öte yandan bazı bakanlar üzerine kayıtlı telefonların da bu sistem içinde görüldüğü öne sürüldü. Bu telefonları genellikle ilgili bakanların kullanmadığı, yakın çalışma arkadaşlarına verdiği bir diğer iddia.
Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, Ankara kulislerinde konuşulan ByLock iddiaları özetle şöyle:
ByLock’u kullananlara ilişkin telefon listelerinde milletvekillerinin olduğu iddiasına bir yenisi eklendi. Bazı bakanlar üzerine kayıtlı telefonların da bu sistem içinde görüldüğü öne sürüldü. Bakanlık görevine getirilenlere, imza karşılığında 4 telefon verildiği, bunun çabuk ve ucuz haberleşme amacı taşıdığı anlatıldı. Bu telefonları genellikle ilgili bakanların kullanmadığı, yakın çalışma arkadaşlarına verdiği biliniyor. Şimdi bu numaraların kimde olduğu ve ne amaçla kullanıldığı araştırılıyor.
ByLock sistemine girdiği saptanan hâkim ve savcı sayısının 479 olduğu iddia ediliyor. Ancak, bu kişilerin saptanması aşamasında farklı bir sorunun ortaya çıktığı öğrenildi. Haberleşmede, hâkim ve savcıların lojmanlarındaki ortak kullanıma açık ADSL modemlerinin kullanıldığı, dolayısıyla direkt kullanıcının saptanmasında zorluk yaşandığı anlatılıyor.
ByLock’da toplam 180 bin IP adresi tespit edildiği, ama bunların önemli bir kısmının ortak kullanım alanlarını kapsadığı, bu alanların lojmanlar, bakanlıklar ve kamu binaları olduğu saptandı. Şimdi, teknik inceleme yapılarak gerçek kullanıcı tespit edilemeye çalışılıyor. Henüz bu konuda teknik delillendirme aşamasına gelinmediği de kulislerde anlatılan bilgiler arasında.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nde 4 daire başkanı, 2 daire başkan yardımcısı ve 1 il emniyet müdürünün ByLock listesinde isimlerinin geçtiği haberleştirilmişti. Şimdi herkes, emniyet dışındaki bürokrat isimlerinin kimler olduğunu merak ediyor.