Küresel enflasyon zirveyi görmüş olabilir

Küresel enflasyon zirveyi görmüş olabilir

Ekim ayında yüzde 12.1 olarak gerçekleşen küresel enflasyon zirveyi görmüş olabilir.

Financial Times'ın aktardığı habere göre, enflasyonun öncü göstergeleri rekor seviyelerden aşağı yönlü hareket ediyor. Fabrika çıkışı enflasyon, navlun ile emtia fiyatları ve enflasyon beklentileri düşmeye devam ediyor. 

Haber için değerlendirmelerde bulunan Moody's baş ekonomisti Mark Zandi, enflasyonun "büyük ihtimalle" zirveyi gördüğünü söyledi. Capital Economics baş ekonomisti Jennifer McKeown ise "Tahminimiz, gıda ve enerji fiyatlarının etkisiyle, gelişmiş ekonomilerde manşet enflasyonunun önümüzdeki altı ayda yaklaşık yüzde 3 azalacağı yönünde" dedi.

Enflasyon, gelişmekte olan ülkelerde halihazırda zirveyi görmüştü. Brezilya, Tayland ve Şili gibi ülkelerde ise tüketici enflasyonu gerilemeye başladı. Haberde, G-20 ülkelerinin neredeyse hepsinin ekim ayı üretici enflasyonunun artış oranının yıllık bazda azaldığı detayına verildi. 

Ancak, enflasyonun düşüşü konusunda daha temkinli davranan ekonomistler de var. Haber için değerlendirmelerde bulunan piyasalar ve yatırım uzmanı Susannah Streeter, petrol fiyatlarına dikkat çekerek yüksek petrol fiyatlarının Birleşik Krallık ve Avrupa'da manşet enflasyonu artırabileceğine aktardı.

PGIM baş Avrupa ekonomisti Katharine Neiss ise enflasyondaki düşüşün hızlı olmayacağı uyarısını yaptı. Neiss, çekirdek enflasyonun birçok ülkede henüz zirveyi görmediğini belirterek "Enflasyonun hızlı bir şekilde yüzde 2 seviyesine düşmesini beklemeyin" dedi.