Küresel kiz gurbetçiyi cimrileştirdi

Küresel kiz gurbetçiyi cimrileştirdi

Krizle birlikte yurtdışına çalışmaya giden işçi sayısı yarı yarıya azaldı.İşçilerin ailelerine de daha az döviz gönderdiği belirlendi.

Ekonomik olarak sıkıntılı günler yaşayan ailelerin umut olarakgördüğü  yurtdışında yaşayan yakınları, başka bir ifadeyle söylersek‘gurbetçiler’, ‘göçmenler’, küresel krizin yarattığı durgunluktanolumsuz etkilendi. BBC için konuyu inceleyen ABD merkezli Göç PolitikaEnstitüsü, kriz nedeniyle daha az kişinin yurtdışına çalışmayagittiğini ve bu kişilerin ailelerine daha az döviz gönderir halegeldiğini ortaya koydu. Enstitü, Türkiye’ye gelen işçi dövizlerinin de2008’e göre yüzde 43 düştüğünü tesbit etti. 

Araştırmaya göre,ABD’ye giden Meksikalılar’ın sayısı 2006’dan bu yana yüzde 40,İspanya’ya giden Romanyalı ve Bulgarların sayısı ise yüzde 60 geriledi.2006-2008 arasında sınırı yasadışı yollardan geçerken yakalananMeksikalılar’ın sayısının üçte bir düşmesi bu sonucu doğrularnitelikte. Krizin en sert vurduğu inşaat ve konaklama sektörlerindeçalışan göçmen işçiler, yerlilerden daha fazla işlerini kaybetmeriskiyle karşı karşıya kaldı.Türk işçiler daha az para aktardı

Yurtdışındaçalışan Türk işçileri, 2009’un ilk altı ayında, 2008’e göre yüzde 43daha az döviz gönderdi. Ancak Türkiye’de yurtdışında çalışan işçilerdengelen döviz gelirleri gayri safi yurtiçi hâsılanın çok küçük birbölümünü oluşturuyor. Buna karşılık, milli gelirinin üçte birini işçidövizlerinin oluşturduğu Moldova’da yüzde 37’lik düşüş, dramatik biretki yaratıyor. Pakistan ve Bangladeş’in de aralarında bulunduğu birkaçülkede yurtdışından gelen işçi dövizlerinde yükseliş oldu. Yurtdışındaçalışanların gelirleri düşse de birçok yerde eve dönüş yaşanmıyor.Bunda, göçmen işçilerin kendi ülkelerinde ekonomik koşulların çok dahakötü olmasının yanı sıra ülkelerine döndüklerinde tekrar yurtdışınaçıkmak isterlerse bunun zor ve maliyetinin yüksek olması etkili oluyor.Tersine göçün olmamasında, bazılarının yasadışı yollardan yurtdışınaçıkmış olmaları ve isteseler bile ülkelerine dönme olanaklarıbulunmaması da etkili oluyor. 

Orta ve Doğu Avrupa’dan İngiltere veİrlanda’ya çalışmak için gelenler, kendi ülkelerinde ekonomik koşullarçok fazla kötüleşmediği için eve dönüyor. Çin’de kırsal kesimden 140milyon kişi çalışmak için sanayi şehirlerine akın ediyor. Resesyon çoğuülkede hükümetlerin yerli işçilerini korumak için önlem almasına nedenoluyor. Malezya, Avustralya ve Rusya’nın da içinde bulunduğu ülkeler,yabancı işçiler için verdikleri izinlerin sayısını sınırlarken, İspanyave Japonya gibi ülkelerde göçmen işçilerin ülkelerine dönmeleri içintek yönlü bilet alınması veya toplu ödeme gibi özendirme tekliflerindebulunuyor.Asya’daki bazı ülkeler para havalesini kesmedi

Araştırmayagöre, Asya’da bazı ülkelerde yapılan havaleler  artmaya devam etti.Araştırmada, Çin’de iç kesimlerden sanayinin ve dolayısıyla istihdamınyaygın olduğu kıyı şeridine giden milyonlarca göçmen işçinin durumu daincelendi. Buna göre, Çin’de yeni yılla beraber geleneksel olarakmemleketlerine dönen göçmen işçilerin ekonomik koşullardanetkilendikleri ve tatil döneminin ardından sanayi kentlerine geridönenlerin sayısının azaldığı belirlendi. 2009 yılının başlarındayaklaşık 20 milyon işsiz Çinli’nin kentlerden kırsal kesime döndükleritahmin ediliyor.