Su kullanımında 5 çeşit, elektrik ve internet kullanımında 7 çeşit, doğalgaz kullanımında 6 çeşit ekstra bedel veya vergi ödeniyor. Ekmek buğday unundan yapılırsa ve katkı maddesi yüzde 5’i geçmezse vergi oranı yüzde 1 olarak belirleniyor. Ancak başka bir üründen yapılırsa veya katkı maddesi yüzde 5’i geçerse bu oran yüzde 8’e çıkıyor. Buğday, arpa, çavdar, mahlut, yulaf, mısır çeşitleri, pirinç, kuş yemi, bütün makarna çeşitleri ve bebek mamalarında da yüzde 8 vergi alınıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yürürlüğe giren düzenlemeye göre, 43.01 emtia kodlu ham kürklere ilişkin Özel Tüketim Vergisi yüzde 0’a düşürüldü.
Birgün'den Meral Danyıldız'a konuşan ekonomist Mustafa Sönmez, “Vergi sistemi daha çok çalışan sınıf üstüne inşa edilmiş durumda. Bu adaletsiz bir durum. Bir ülkede zaten gelir adaletsiz bölüşülürken, bir de vergi ve harcama sistemi belli sınıfların aleyhineyse, o zaman eşitsizlik ikiye katlanıyor. Burada olması gereken öncelikle dolaylı vergileri azaltmak. Doğrudan vergileri anayasada yazıldığı gibi herkesin gelirine göre vergi toplamak gerek” dedi
Türkiye’de vergi sisteminin çok çarpık olduğunu ifade eden Sönmez, “Vergilerin yüzde 70’ine yakını dolaylı vergi şeklinde alınıyor. Yani insanların kestikleri her tür mal ve hizmete yüklenmiş KDV’ler ve ÖTV’ler bunlar üzerinden alınıyor. Özellikle alt ve orta sınıflar, gelirlerinin tamamını harcadıkları için, tasarruf edemedikleri için bu vergilerin en ağırlıklı kısmını da yine bu sınıf veriyor. Dolayısıyla burada bir adaletsizlik doğuyor. Doğrudan vergilerde de ücretli kesim yani işçiler, memurlar ve emekliler, bütün bunların gelirlerinden alınan vergiler direkt kaynakta kesiliyor. Dolayısıyla doğrudan vergilerin önemli bir kısmını yine ücretli ödüyor” diye konuştu.