Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınav sonuçları, okulların yüzdelik dilimleri ve tercih takvimi açıklandı. Şimdi velileri ve öğrencileri zorlu bir süreç bekliyor. Lise tercihleri 1-12 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. 8. sınıfı bitiren öğrenciler, tercih başvurusunda bulunmamaları halinde kayıtları “açık lise”ye düşecek.
Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, LGS tercihlerini yaparken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
“MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nun sayfasından seçeceğiniz okul türünün 9. sınıftan 12. sınıfa kadar haftalık ders dağılım çizelgesini inceleyin.
Anadolu Liselerinin haftalık ders dağılım çizelgesini incelediğinizde 9. ve 10. sınıflarda tüm akademik lise türlerinde ortak olan programların Anadolu liseleri 1. ve 12. sınıflarında öğrencilerin istediği alana yönelik ders seçme şansına sahip olduğu, dolayısıyla henüz kesin olarak kariyer hedefini belirlememiş öğrenciler için daha avantajlı olduğu görülecektir.
Mesleki ve teknik Anadolu liselerini seçerek öğrencilerin de seçecekleri okulun okul ortamını mutlaka görmeleri, okuldan verilen eğitimle ve mezunların nerelerde iş bulabildiği ile ilgili bilgi almaları iyi olur.
İstek Özel Uluğbey Ortaokulu Müdür Yardımcısı Köksal Bayazıt’a göre, sınavla öğrenci alan okulları tercih ederken dikkat edilmesi gerekenler şöyle:
MEB tarafından ilan edilen kontenjan ve yüzdelik dilimler geçen yılın bilgileridir. Bu nedenle puan değil yüzdelik dilimlere göre tercih yapılmalıdır. Bu yıl öğrencilerin sınav sonuçlarında sadece Türkiye geneli yüzdelik dilimler yer almaktadır.
Aileler ve öğrenciler istedikleri okulları mutlaka ziyaret etmelidirler. Okulun öğretmen kadrosu, sınıflarını neye göre oluşturdukları, kitaplığı ve laboratuvarları, öğrenci kulüpleri özellikle 11. ve 12. sınıflarda üniversite sınavı için yaptıkları hazırlık çalışmaları önemli kriterler olabilir.
Tercihler sırasında 2018 yılı yüzdelik dilimlerde kullanılacağı için öğrenciler 5 tercihleri arasında ilk 1 veya 2 tercihlerine kendi yüzdelik dilimlerinin bir iki puan üstünden okul yazabilirler.
Aileler sadece puanı yüksek diye çocuklarının istemediği okulları tercih listesine yazmamalılar.
Özel okulların burs imkânlarını araştırmanız ve bir seçenek olarak bunu da elinizde bulundurmanız yararlı olabilir.
En az 4 yıl tercih ettiği okulda öğrenim göreceği için son söz öğrencinin olmalı.