Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe enerji alanında birçok ülkeyle anlaşmalar yapacaklarını söyledi.
Trablus merkezli "February" televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Dibeybe, "Bazı ülkelerin Türkiye ile imzalanan mutabakat muhtırasına karşı çıkması beni ilgilendirmiyor." dedi.
Türkiye ile imzalanan anlaşmalarda yanlış olmaması için bir yıl boyunca tartışıldıktan sonra imza attıklarını dile getiren Dibeybe, Türkiye ile yapılan anlaşma doğrultusunda Libya karasularında petrol arama çalışmalarını başlatmaktan geri adım atmayacaklarını söyledi.
Dibeybe, “Türkiye ile imzalanan deniz anlaşmasına göre, petrol arama çalışmaları yapılacak, haklarımızdan kesinlikle taviz vermeyeceğiz. İmzalanan protokol, bölgesel sularımızdaki büyük petrol servetimizi ve buna bağlı yatırımlarımızı güçlendirecek." ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun muhtıraları duyurmasının ardından Yunanistan ve Avrupa Birliği' (AB), art arda anlaşmayı eleştiren açıklamalar yayınladı. Mutabakat duyurusundan kısa bir süre sonra Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Sözcüsü Peter Stano, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ile Libya arasındaki mutabakatın yasallığının kabul edilmediğini söyledi.
Stano, “Avrupa Birliği, 2019’da bu mutabakata karşı duruşunu açıkça göstermiştir ve bu konudaki yaklaşımımız değişmedi. 2019’daki Türkiye ile Libya arasındaki mutabakat muhtırası üçüncü ülkelerin egemenlik haklarını ihlal ediyor ve yasalara uygun değildir. Yeni anlaşmanın detayları henüz açıklanmadı fakat bu konuda daha fazla açıklamaya ihtiyacımız var” dedi.Öte yandan, Yunanistan ve Mısır arasında, Türkiye'den gelen açıklamaların ardından bir görüşme gerçekleştirildi.Yunan hükümeti sözcüsü Yiannis Oikonomou, Türkiye ile Libya arasındaki mutabakatın "etkisiz ve ölü" olduğunu iddia etti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Türkiye ile Libya arasındaki Hidrokarbonlar Alanında İşbirliği'ne ilişkin mutabakat zaptı konusunda AB ve Yunanistan tarafından yayımlanan açıklamaları kınadı.
Bilgiç, "Yunanistan ve AB Sözcüsü tarafından yapılan açıklamaların ülkemiz açısından hiçbir kıymeti yoktur" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, pazartesi günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Türkiye ve Libya arasında imzalandığını duyurduğu hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası hakkındaki haberlerin "farkında" olduklarını belirtti.
ABD, Birleşmiş Milletler öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Libya Ulusal Birlik Hükümeti'nden ülkenin dış politika dengesini bozacak veya ülkeyi uzun süreli yükümlülükler altına sokacak anlaşmalar yapmamasını talep ettiğini hatırlattı.
Açıklamada, "Türk hükümeti ve Libya'daki geçici hükümet arasında bir mutabakat muhtırası imzalandığı haberlerinin farkındayız. Henüz dokümanı görmedik" denildi.